ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16-11-2023

Κάλεσμα σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Από συνδικάτα της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Κοινή ανακοίνωση και πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - κάλεσμα:

            Όλοι την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στον χώρο του Πολυτεχνείου
          Κατάθεση στεφάνων στις 11πμ - Συγκέντρωση και πορεία στις 5μμ


Τα εργατικά συνδικάτα της Θεσσαλονίκης τιμούμε την κορύφωση της αντιδικτατορικής δράσης, τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 ενάνια στην απριλιανή δικτακτορία με τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, η πλούσια αντιδικτατορική πάλη ανέδειξαν τη μεγάλη δύναμη που έχει ο λαός, ότι μπορεί να υποσκελίσει οποιονδήποτε αντίπαλο! Με τη δράση του, με το θάρρος και τις θυσίες του, μπορεί να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, να κινεί ουρανό και Γη.

Ο ξεσηκωμός εκείνων των ημερών καθώς και τα οράματα, οι στόχοι και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για ριζικές ανατροπές, αποκτούν σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα, αποτελούν πολύτιμα διδάγματα, ιδιαίτερα σήμερα που τα σύνορα αλλάζουν με το αίμα των λαών.

Η εργατική τάξη της πόλης μας στέκεται στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Στηρίζει το δικαίωμα του να υπερασπίζεται τη χώρα του κατά της ξένης κατοχής με όλα τα αναγκαία μέσα. Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί που αγωνίζονται για τη ζωή τους! Η υποστήριξη της ειρήνης και του αγώνα για ελευθερία ενός καταπιεσμένου λαού δεν είναι τρομοκρατία. Τρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ! Ταγμένοι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δίπλα στον πόλεμο και την προσφυγιά, το εργατικό-λαϊκό εισόδημα θερίζεται από την ακρίβεια, ο λαός μας βρίσκεται ανυπεράσπιστος σε κάθε φυσική καταστροφή, η ζωή του συμπιέζεται στις μηχανές των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης. Η ανάκαμψη του συστήματος βασίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ανέχεια του λαού, σε εκτεταμένη επίθεση σε όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροδεξιών που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, μαζί έχουν ψηφίσει τους νόμους που μειώνουν μισθούς, που αυξάνουν τον χρόνο εργασίας, που μας θέλουν στη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα, που θυσιάζουν τα δικαιώματά μας για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το σύνθημα «ψωμί - παιδεία - ελευθερία» που ακουγόταν στα χρόνια της μαύρης 7ετίας δεν ξεθώριασε ποτέ! Δεν μας αξίζει η φτώχια και η εξαθλίωση. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του άδικου-εκμεταλλευτικού συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με όσους μας θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι είναι η μοναδική επιλογή.

Δεν είναι ανίκητοι! Η δύναμη και ο νικηφόρος δρόμος βρίσκονται στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην κοινωνική συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών. Τα οράματα και η πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δείχνουν τον δρόμο για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους σημερινούς αγώνες, να δυναμώσουν οι φλόγες σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, όπου συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας και σε αυτή τη ρότα συνεχίζουμε  τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στα 50 χρόνια από τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Επικουρικό προσωπικό: παράταση μόνο για 6 μήνες και κινητοποιήσεις
Επικουρικό προσωπικό: παράταση μόνο για 6 μήνες και κινητοποιήσεις

Το ίδιο προσωπικό που... κάποιοι μας προέτρεπαν να βγούμε στα μπαλκόνια και να το χειροκροτήσουμε

SOS για την Παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς
SOS για την Παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς

Από την Ένωση Συλλόγων Γονέων της Καλαμαριάς

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Από την Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Ε.Θ.)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Κάλεσμα από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό

Κοινή ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Παροικίας, της ΕΔΥΕΘ και δεκάδων Εργατικών Σωματείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μετρό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μετρό

Από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Και οι διανομείς στη διαδήλωση της ΔΕΘ
Και οι διανομείς στη διαδήλωση της ΔΕΘ

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης
© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge