ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
26/10/2006

"Η Πεντάμορφη και το Τέρας"

Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ένα κλασικό κι αγαπημένο παραμύθι επιλέγει και πάλι φέτος να παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, κάθε Κυριακή πρωί από τις 8 Οκτωβρίου ως το τέλος της σεζόν: την "Πεντάμορφη και το Τέρας" της Jeanne-Marie LePrince de Beaumont. Τη σκηνοθεσία αλλά και τη διασκευή του έργου υπογράφει η Γλυκερία Καλαϊτζή.

Το έργο γράφτηκε το 1783. Παρόλα αυτά παραμένει μοντέρνο και επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Απόδειξη, το γεγονός ότι πολλές φορές μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική αλλά και στο χορό.

Αν και παιδικό παραμύθι, "Η Πεντάμορφη και το Τέρας" κρύβει πολλά περισσότερα μηνύματα από αυτό που βλέπουμε με την πρώτη ματιά. Με την καρδιά βλέπεις καλύτερα, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια. Η μικρή "πεντάμορφη" συναντά τελικά τον εαυτό της, διαδοχικά μέσα από τη συμβίωση, την αποδοχή και την κατανόηση. Ίσως αυτό το παραμύθι να εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό που δυστυχώς έχει καταντήσει κλισέ έκφραση στις μέρες μας, τη διαφορά της ουσίας και της επιφάνειας, του "είναι" και του "φαίνεσθαι".

Η υπόθεση
Ένας πατέρας ζει σε ένα χωριό με τις τρεις κόρες του και την παραμάνα τους. Μια μέρα χάνεται στο δάσος και καταλήγει σε ένα πύργο. Όμως εκεί ζει ένα Τέρας. Όταν ο κόβει ένα τριαντάφυλλο για να το πάει στη μικρή του κόρη, το Τέρας θυμώνει και τον αναγκάζει να την φέρει στον πύργο για να ζήσει εκεί.

Ο πατέρας γυρνά δυστυχισμένος πίσω στο σπίτι του και εξιστορεί το πάθημά του. Η κόρη του, όμως, αποφασίζει να κάνει πράξη τη διαταγή του Τέρατος. Η ζωή δίπλα στο απότομο και ιδιότροπο Τέρας είναι δύσκολη. Σιγά-σιγά, όμως, μια σχέση φιλίας αναπτύσσεται ανάμεσα σε εκείνη και το Τέρας. Όταν εκείνος αποφασίζει να την ελευθερώσει, τότε μόνο εκείνη καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ζήσει μακριά του και επιστρέφει στον πύργο.

Και τότε το πιο απρόσμενο πράγμα συμβαίνει! Το Τέρας μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο νέο και οι δυο τους ζουν μαζί για πάντα. Κι όπως η γιαγιά μας έλεγε ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...


Η ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς
Χορογραφίες: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Παίζουν: Ειρήνη Αμπουμόγλι, Βασίλης Βασιλάκης, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Γιάννης Μόχλας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Καλλιόπη Σίμου, Μαρίζα Τσάρη, Γιάννης Τσιακμάκης, ʼννη Τσολακίδου, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Μαρίνα Χατζηιωάννου.

Χώρος: Μονή Λαζαριστών
Τιμή εισιτηρίου: 10,00 - 7,00 ευρώ (οργανωμένες παραστάσεις)

Τρ-Πα: παραστάσεις για σχολεία (10:30)
Κυ: 11:00 & 15:00
(Οι παραστάσεις για σχολεία πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 2310-276455).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6147165
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge