ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-4-2024

Το Lemon επιστρέφει στο Θέατρο Αυλαία

Για 2 μόνο παραστάσεις

Το Lemon επιστρέφει στο Θέατρο Αυλαία

154 παραστάσεις - 16.700 θεατές
Lemon 2018 – σήμερα
Θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές
Το Lemon, η απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 σε καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνική προσαρμογή του Μελαχρινού Βελέντζα, συμπληρώνει φέτος 6 χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα! Το site-adaptive έργο που παρουσιάζεται από το 2018 πότε στη στεριά, πότε στη θάλασσα και πότε κάπου ανάμεσα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αυλαία για 2 μόνο παραστάσεις το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το Lemon είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή η οποία έχει αποσπάσει το χειροκρότημα θεατών και κριτικών, με απανωτά sold out σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 16.500 θεατές!

Ένα διαρκές «πείραμα» πάνω σε διαφορετικούς τρόπους θέασης και αφήγησης, ένας εν εξελίξει ζωντανός οργανισμός, μία πρόταση πολιτιστικής αποκέντρωσης. Από το χωριό των 25 κατοίκων, σε ένα καράβι εν πλω, σε σκηνές, σε ένα κτήμα λεμονιών, σε απομακρυσμένους τόπους, το Lemon ταξιδεύει και χαρτογραφεί κάθε γωνιά της Ελλάδας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές!
Για δύο εορταστικές βραδιές, η ομάδα του Lemon έρχεται ξανά στη Θεσσαλονίκη για να αφηγηθεί την ιστορία του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού, που γεννήθηκε πάνω σ’ ένα καράβι και δεν κατέβηκε ποτέ από αυτό, φέρνοντας στην επιφάνεια το υπαρξιακό ερώτημα:

Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;

Ενέργεια που κατακλύζει τη σκηνή,συγκινεί και συναρπάζει σε 70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιάς ανθρώπινης ιστορίας με φόντο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Υπόθεση του έργου
Το έργο εξελίσσεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάννυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον (από την κούτα των λεμονιών) προσθέτοντας και το 1900 (από τη χρονιά που τον βρήκε).

Ο Ντάννυ πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γίνεται ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού και η φήμη του απλώνεται στη στεριά, όμως εκείνος δεν κατεβαίνει ποτέ εκεί. Γνωρίζει πάνω στο πλοίο τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ.
Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Τα χρόνια περνούν και ο Τιμ Τούνυ έχει κατέβει στη στεριά όταν κάποια στιγμή μαθαίνει πως το Βιρτζίνιαν -σαπιοκάραβο πια μετά τον πόλεμο- είναι έτοιμο προς ανατίναξη. Ο τρομπετίστας ανεβαίνει ξανά στο Βιρτζίνιαν και βρίσκει τον 1900 πάνω στο δυναμίτη. Λίγο πριν την έκρηξη, οι δύο φίλοι μας αφηγούνται τη ζωή τους πάνω στο πλοίο. Και κυρίως τη ζωή του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.
Το Lemon επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Αυλαία μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του το Φεβρουάριο του 2020 καθώς επίσης και τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Δάσους τον Ιούλιο του 2021. Μετά τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, το Βιρτζίνιαν θα αγκυροβολήσει στον Πειραιά και την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου (Δευτέρα 3 Ιουνίου) σε μια γιορτή για τα 6 χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα! Επίσημος καλεσμένος της εορταστικής βραδιάς θα είναι ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας με τις μελωδίες του να συναντούν αρμονικά εκείνες των Morricone, Bach κ.ά.

Το πλήρωμα του Lemon σας προσκαλεί να επιβιβαστείτε στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν για να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία αυτής της χειροποίητης καλλιτεχνικής πρότασης!

«Θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές» - Σημείωμα από την ομάδα του Lemon
«Πιστεύουμε ότι θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές. Ταξιδεύουμε κυρίως σε αποκεντρωμένες περιοχές της Ελλάδας προσαρμόζοντας την ιστορία του πιανίστα 1900 στον κάθε φορά διαφορετικό τόπο και δημιουργώντας μία πρωτότυπη εμπειρία για τους θεατές. Επιθυμία μας είναι να παρουσιάσουμε αυτό το έργο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές των οποίων οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι από τη δυνατότητα να βλέπουν συχνά θέατρο. Παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση Lemon, υποστηρίζετε την πολιτιστική μας πρόταση για ένα θέατρο ενεργό, με κοινωνικό αποτύπωμα και προσβάσιμο στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών»

Έγραψαν για το Lemon
«…η ενέργειά τους πλημμυρίζει τη σκηνή… μια ευρηματική παράσταση για δύο ηθοποιούς…»
Αθηνόραμα | Τώνια Καράογλου

«Όσοι την είδαν, γράψαν τα καλύτερα. Και ίσως, για πρώτη φορά στη ζωή μου, θα συμφωνήσω με όλους τους συναδέλφους!»
Εφημερίδα των Συντακτών | Νόρα Ράλλη

«…με ορμή, πάθος, ενθουσιασμό στήνουν με έναν χειροποίητο τρόπο τη θεατρική τους ιστορία…»
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής | Μυρτώ Λοβέρδου

«Τα δίνουν πραγματικά όλα επί σκηνής!»
Euronews | Γιώργος Μητρόπουλος

«…ένα 2 men show!»
Athens Voice | Στέφανος Τσιτσόπουλος
Πρόγραμμα Περιοδείας 2024 - 2025
Ακολουθήστε το ταξίδι του Lemon, καθώς θα ανακοινώνονται νέοι προορισμοί σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, το Lemon προγραμματίζει τα ταξίδια του και στο εξωτερικό. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2024 θα ξεκινήσει η πανελλαδική καμπάνια "Φώναξε το Lemon στον τόπο σου", όπου οι ντόπιοι κάτοικοι σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται θα μπορούν να προσκαλέσουν τo Lemon για να παρουσιαστεί εκεί. Κι έτσι το βανάκι με το πιάνο της παράστασης και την ιστορία του 1900 εντός του να βρεθεί όπου υπάρχουν θεατές.

Θεσσαλονίκη / Θέατρο Αυλαία / Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Μαΐου
Πανόραμα Άργους / Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης Άξιον Εστί / Σάββατο 25 Μαΐου
Πειραιάς / Δημοτικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή)
Lemon ft. Σταύρος Λάντσιας (Lemon in Concert) / Δευτέρα 3 Ιουνίου
Τρίκαλα / Ανοικτό Θέατρο Φρουρίου / Σάββατο 6 Ιουλίου
Λιβαδειά / Ανοικτό Θέατρο Κρύας / Τετάρτη 10 Ιουλίου
Τυρός Αρκαδίας / Ανοικτό Θέατρο / Σάββατο 13 Ιουλίου
Λαύριο / Καρνάγιο Γαϊδουρόμαντρας / Σάββατο 20 Ιουλίου
Τσαγκαράδα Πηλίου / Θέατρο Τζένη Καρέζη / Δευτέρα 22 Ιουλίου
Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου / Πλατεία Χατζίνη
Lemon ft. Γιάννης Διονυσίου (Lemon in Concert) / Σάββατο 27 Ιουλίου
Σκιάθος / Skiathos Garden Theatre / Δευτέρα 29 Ιουλίου
Τήνος / Βώλακας / Θέατρο Βωλάξ / Σάββατο 3 Αυγούστου
Ψάρι Αρκαδίας / Ανοικτό Θέατρο Αρκαδιανής / Σάββατο 10 Αυγούστου


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Στις 21:00

Πού?
Θέατρο Αυλαία
Τσιμισκή 136

Εισιτήρια
18 ευρώ (κανονικό)
15 ευρώ (μειωμένο: ανέργων, κάτω των 18, άνω των 65, ΑμΕΑ, φοιτητικό, πολυτέκνων, οικογένειες 4 μελών και άνω)
Ομαδικά εισιτήρια (10 άτομα και άνω): 15 ευρώ
Προπώληση: ταμείο θεάτρου και https://www.more.com/theater/tour/lemon-2024/

Επικοινωνία και προαγορά ομαδικών εισιτηρίων
6977 77 38 75

Θέατρο Αυλαία

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge