ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
23-9-2019

"Φαέθων" του Δημήτρη Δημητριάδη

Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Επιστρέφει στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Δημητρίων (9-13 Οκτωβρίου 2019)και ακόμα παραπέρα (18 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2019).

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν, ο «Φαέθων», ένα από τα ωραιότερα και πιοπολυεπίπεδα έργα του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, επιστρέφει στοΛαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, αρχικά στο πλαίσιο του 54ουΦεστιβάλ Δημητρίων (9-13 Οκτωβρίου 2019) και στη συνέχεια με νέο κύκλο παραστάσεων,από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου 2019. Στον ρόλο του Άμνετ Λομ, ο ΠαύλοςΔανελάτος.

«Γεννηθήτω το θέλημά Του.»

Ανεβαίνοντας στη σοφίτα του Λαογραφικού Μουσείου, μεταφερόμαστε στο εσωτερικό ενόςμεσοαστικού σπιτιού στο Λονδίνο, όπου, γύρω από το τραπέζι του Δείπνου και μέσα σε μίαμόνο νύχτα, εκτυλίσσεται ένα αμλετικό υπαρξιακό δράμα: η ζοφερή τραγωδία μιαςοικογένειας, τα μέλη της οποίας παλεύουν να απαλλαγούν από τα δεσμά του Πατέρα για νακαταφέρουν να ζήσουν. Ο Πατέρας – Εξουσιαστής, Άμνετ Λομ, φανατικός υποστηρικτής τουΧριστιανικού δόγματος, κάνει Πράξη τον Λόγο («Γεννηθήτω το θέλημά Σου»),διαστρεβλώνοντάς τον και επιβάλλοντας στα μέλη της οικογένειας – τη σύζυγο και τα τρίαπαιδιά τους - το θέλημά Του, μέσα από τον κατ’εξακολούθηση βιασμό της προσωπικότητάςτους.

«Να ζεις, αυτό είν’ όλο το ζήτημα.»

Στη φράση αυτή καταλήγει ο Υιός – Εξουσιαζόμενος, Λέλο Λομ, ένας νέος άνδρας που εδώ καιτριάντα χρόνια ζει καθισμένος στο βρεφικό καροτσάκι του. Ο Υιός αναλαμβάνει να βάλει ένατέλος στην κυριαρχία του Πατέρα, δίνοντας τη δική του απάντηση στο αμλετικό δίλημμα («ναζει κανείς ή να μη ζει»), αντιστρέφοντας τον μύθο του Φαέθοντα και συμβολίζοντας με τηνπράξη του την εξέγερση ενάντια στη βαρβαρότητα της εξουσίας.

Ο μύθος του Φαέθοντα
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του, ο Φαέθων, όμως, δε στάθηκεαντάξιος της εμπιστοσύνης του. Καθώς οδηγούσε το άρμα του Ήλιου, είδε στον ουρανό τονΣκορπιό, τρόμαξε και έχασε την ψυχραιμία του και τον έλεγχο του άρματος, με αποτέλεσμα οΉλιος να αρχίσει να ανεβοκατεβαίνει απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Ο Δίας, βλέποντας τηΓη να καίγεται και τα ποτάμια να ξεραίνονται από τη θερμότητα, τον κεραυνοβόλησε και τονσκότωσε για να προλάβει χειρότερες καταστροφές.

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση είναι αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους.

Συντελεστές
Κείμενο: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Κίνηση: Δροσιά Τριαντάκη
Φωτογραφίες – Trailer: Momentum Photography/Cinematography
Γραφιστικός σχεδιασμός: Λίζα Γεωργοπούλου
Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Ars Moriendi

Διανομή
Παύλος Δανελάτος: Άμνετ Λομ
Θεανώ Αμοιρίδου: Τζούλι Λομ
Νίκος Ράμμος: Λέλο Λομ
Κατερίνα Συναπίδου: Ανν Λομ
Ελευθερία Μαυρίδου: Μπεθ Λομ



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στις19:00, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στις 21:30, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στις 21:30,Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στις 21:30 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 στις 20:00
Παραστάσεις από 18 Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου 2019: Κάθε Παρασκευή - Σάββατο στις21:30 και Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 80’ (χωρίς διάλειμμα)

Πού?
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης (σοφίτα)
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 68

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 14 ευρώ
Άνω των 65: 12 ευρώ
Φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, ομαδικά άνω των 6 ατόμων: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

Επικοινωνία - κρατήσεις
6981 723 632 (15:00 – 21:00)

Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge