ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
26-10-2020

«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η παράσταση που λάτρεψε το κοινό και επαίνεσαν οι κριτικοί

«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η παράσταση «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία-ερμηνεία του Θανάση Σαράντου, την οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 θεατές, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Αμαλία, Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 21:00. 

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για έναν ηθοποιό κι έναν μουσικό. Ίσως ο πιο συγκινητική παράσταση Παπαδιαμάντη που παίζεται αδιαλείπτως εδώ και 10 χρόνια ανά την Ελλάδα.  

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία –το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης. 


Η παράσταση
Η εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζει την παράσταση «Ο Αμερικάνος» βασισμένη στο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. «Ο Αμερικάνος» ζωντάνεψε για πρώτη φορά επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009 και παίζεται με επιτυχία έως σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση ταξίδεψε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2001 στη Σκιάθο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.  

Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, αυτή του αφηγητή που κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρο Πηγούνη που ερμηνεύεται ζωντανά από τον μουσικό Κωνσταντίνο Ευαγγελίδη. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνεχής διάλογος της ιδιόμορφης γλώσσας του Σκιαθίτη συγγραφέα με την ζωντανή σύγχρονη μουσική: το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια ιδιαίτερη χρήση του πιάνου όπου παίζεται και ως σαντούρι συνάδουν με τον πλούτο και την δύναμη της συναρπαστικής παπαδιαμαντικής γλώσσας. Ηθοποιός και θεατές καλούμαστε να κοινωνήσουμε στον μυστηριώδη και μαγευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη, τον γεμάτο ποίηση και λυρισμό.  

Συντελεστές
Σκηνοθεσία - Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου 
Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδό τους στο θέατρο, κατά την τοποθέτησή τους στις θέσεις τους, καθ΄όλη την διάρκεια της παράστασης και κατά την έξοδό τους από τον χώρο.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020
Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020
Στις 21:00
Λόγω της υγειονομικής κατάστασης, ακυρώνονται οι παραστάσεις στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Πού?
Θέατρο Αμαλία
Αμαλίας 71

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 13 ευρώ

Επικοινωνία
2310 842509
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση

Θέατρο Αμαλία

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι Καλά...» στο Θέατρο Αθήναιον
«Το μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι Καλά...» στο Θέατρο Αθήναιον

Μια θεατρική παράσταση του «Θέατρο52» σε σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου

«Η μπουτίκ με τις… τρελές» από την θεατρική ομάδα Θεατροθεραπευτήριον
«Η μπουτίκ με τις… τρελές» από την θεατρική ομάδα Θεατροθεραπευτήριον

Μία καταπληκτική, ξεκαρδιστική κωμωδία με άρωμα παλιού ελληνικού κινηματογράφου

«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge