ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
17-12-2023

«Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» στο Θέατρο Σοφούλη

Μόνο για μία παράσταση

«Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη» στο Θέατρο Σοφούλη

Η "Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη" είναι το νέο θεατρικό έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Κρίτωνα Ζαχαριάδη. Πρόκειται για μια εξωφρενική κωμωδία καταστάσεων, όπου οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη με φρενήρεις ρυθμούς.

Χρονολογικά βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Δύο φίλοι παραγωγοί προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν τη θεατρική τους επιχείρηση ανεβάζοντας την παράσταση “Η Δωδεκάτη Νύχτα” του Σαίξπηρ. Οι ηθοποιοί τους, τρεις ημέρες πριν την πρεμιέρα, διεκδικούν τα δεδουλευμένα των προηγούμενων ετών, δηλώνοντας πως δεν θα παίξουν εάν δεν εξοφληθούν γι’ αυτά.

Αδυνατώντας να διαχειριστούν τις απαιτήσεις των ηθοποιών και μη θέλοντας να υποκύψουν στον εκβιασμό τους, αποφασίζουν να ανεβάσουν οι ίδιοι δικό τους έργο μαζί με τους δύο συνεργάτες τους, τον λογιστή και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων. Από τα μισά του έργου μας και έπειτα, παρακολουθούμε ένα συνονθύλευμα θεατρικών τους έργων που είχαν ανεβάσει στο παρελθόν. Αυτά ήταν: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Ο κατά φαντασίαν ασθενής, Ηλέκτρα, Οι τρεις αδερφές, Λεωφορείον ο Πόθος, Σταχτοπούτα, Ο μικρός Πρίγκιπας και η Δωδεκάτη Νύχτα.

Αντιλαμβάνεστε τότε τι συμβαίνει όταν θεατρικοί παραγωγοί αποφασίζουν να παραστήσουν τους ηθοποιούς έστω και για τρεις ημέρες... Ξεχνούν λόγια, διαλέγουν μη συμβατά κοστούμια και έχουν να διαχειριστούν προσωπικά μυστικά τα οποία έρχονται στην επιφάνεια με τον πιο ευτράπελο τρόπο λίγα λεπτά πριν βγουν στη σκηνή.

Ο συγγραφέας Κρίτωνας Ζαχαριάδης με το έργο του θίγει τα οικονομικά, ταξικά, φυλετικά, ηθικά και οντολογικά θέματα του δυστοπικού εργασιακού περιβάλλοντος των ηθοποιών. Με τρόπο παράδοξα ξεκαρδιστικό, εστιάζει άμεσα ή έμμεσα στα παραπάνω προβλήματα, δίχως να στέκεται αποκλειστικά σε αυτά, αφού και οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων εξελίσσονται παράλληλα.

Η “Δωδεκάτη νύχτα συν κάποιες ακόμη” κυκλοφορεί σε κάθε ενημερωμένο βιβλιοπωλείο, από τις εκδόσεις ΝΙΚΑΣ.

Σταυριανός: Λαϊκός, κοιλιόδουλος και τσιγκούνης. Ένας τυχοδιώκτης στον χώρο του θεάτρου.
Τιμολέων: Φιλήδονος, µαταιόδοξος και κατεργάρης. Η ανάγκη τον ρίχνει στις θεατρικές παραγωγές.
Ουρβανός: Συµφεροντολόγος, διπρόσωπος και συµβιβασµένος. Το κέρδος οδηγεί τα θεατρικά του βήµατα.
Ντάνι: Ροµαντικός, διαλλακτικός µα και ανακατωσούρας. Εραστής του θεάτρου µε πολλά απωθηµένα.
Τέσσερα πρόσωπα µπλέκονται, διαπλέκονται και συµπλέκονται µε φόντο το... ταλαίπωρο θέατρο. Μα το θέατρο πάντα παίρνει την εκδίκησή του και σαν την καλή νεράιδα του παραµυθιού τούς µεταµορφώνει σε... ηθοποιούς, που µέσα από πάθη και σύγκρουση οδηγούνται στην απαραίτητη κάθαρση και στο ξεκαθάρισµα των µεταξύ τους σχέσεων.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δυο λόγια για τον συγγραφέα:
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κρίτωνας Ζαχαριάδης έχει συμμετάσχει σε 14 τηλεοπτικές σειρές των μεγαλύτερων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, Ant1, Mega, Alpha. Ενδεικτικά: "Στο παρά πέντε", "Ίχνη", "Αστυνόμος Μπέκας", "Ιατρικό απόρρητο", "Αν υπήρχες, θα σε χώριζα", "7 ζωές", "Φεύγα" κ.α. Θεατρικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους και τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Σκηνοθετεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 2007 συνεργαζόμενος με πολλές θεατρικές σκηνές της πόλης, όπως "Ράδιο Σίτυ", "Κολοσσαίον", "Φαργκάνη", "Θέατρο Σοφούλη".

Διακρίσεις και βραβεία συνοδεύουν το βιογραφικό του όπως Βραβεία Διαφήμισης Ερμής 2008, Πρωτότυπου Θεατρικού Κειμένου από τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης για το έργο του "Πελότα" και ακόμα πέντε από τα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης για το έργο του "Παλτό", με πιο σημαντικό αυτό του Α΄ αντρικού ρόλου. Στον χώρο του κινηματογράφου κατείχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ποικίλες ταινίες όπως στο: "Μόνο για εσένα", "Ισοβίτες" κ.ά. Τέλος, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη για 7 συνεχόμενα έτη το πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους "FILME".

Συνεργάστηκε ως διευθυντής στα δυο μεγαλύτερα ΙΙΕΚ της Θεσσαλονίκης και σε σχολές χορού, μουσεία, ιδρύματα, παιδικές κατασκηνώσεις (σκηνοθέτησε 36 παιδικές και εφηβικές παραστάσεις). Τα τελευταία χρόνια γράφει τα δικά του έργα, σκηνοθετεί παραστάσεις και ασχολείται με την οργάνωση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Από το 2016 εργάζεται ως καθηγητής στα Θεατρικά Εργαστήρια του Θεάτρου Σοφούλη.

Συντελεστές
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέλη Χρυσανθοπούλου
Σύνθεση Μουσικής: Χάρης Γκατζόφλιας
Κινησιολογία- Χορογραφίες: Νίκη Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά - Κοστούμια: Θέμιδα Χρηστίδου
Σχεδιασμός φώτων και ήχου: Ανέστης Ατακτίδης
Γραφιστικά: Λευτέρης Παπασταύρου
Μουσική Επιμέλεια: Χρύσα Καραμούζη
Art photography : parisz_photography
Φιλολογική Επιμέλεια: Πέτρος Χατζηδάκης, Κατερίνα Χαλαστάνη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Σωκράτης Λογοθέτης
Ματθαίος Παπαδόπουλος
Γιώργος Τερζής
Πλάτωνας Τσιπίδης


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023
Στις 21:00

Πού?
Θέατρο Σοφούλη
Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη
Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Μειωμένο: 12 ευρώ
Προπώληση: 10 ευρώ 
Προαγορά Εισιτηρίων και από το More.com by VIVA

Επικοινωνία
2310 423925
Events και Alerts από αυτή την καταχώρηση

Θέατρο Σοφούλη

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά
«Μαχαίρι στο κόκαλο» του Κώστα Μουρσελά

Στο Metropolitan The Urban Theater μόνο για δύο παραστάσεις


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge