ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24-12-2018

Βιβλική καταστροφή από το τσουνάμι στην Ινδονησία

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Βιβλική καταστροφή από το  τσουνάμι στην Ινδονησία

Σε τουλάχιστον 281 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1000, στα νησιά Ιάβα και Σουμάτρα της Ινδονησίας εξαιτίας του τσουνάμι που έπληξε το Σάββατο τις ακτές τους, κατά τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

«Ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, όπως και ο απολογισμός των ζημιών», προειδοποίησε ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως 57 άνθρωποι παραμένουν ακόμη αγνοούμενοι. Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχαν δημοσιοποιήσει οι αρχές της Ινδονησίας έκανε λόγο για 222 νεκρούς.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή είναι οικισμοί και τουριστικές περιοχές κατά μήκος ορισμένων ακτών στις: Τανγιούνγκ Λεσούνγκ, Σούμουρ, Τελούκ Λάντα, Πενιμπάνγκ και Καρίτα.

Το τσουνάμι προκάλεσε υποθαλάσσια κατολίσθηση που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Ανάκ Κρακατόα  δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι κοινότητες των μικρών νήσων του Σοντ ενδέχεται να έχουν πληγεί περισσότερο από το τσουνάμι.

Αρχικά, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν επρόκειτο για ένα τσουνάμι, αλλά για μια πλημμυρίδα και κάλεσαν τον πληθυσμό να μην πανικοβληθεί. «Ήταν λάθος, εκφράζουμε τη λύπη μας» παραδέχθηκε κατόπιν ο Νουγκρόχο.

Καθώς έπεσε η νύχτα, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια, όμως οι διασώστες και τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από χαλάσματα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα καταγράφονται τα πρώτα δευτερόλεπτα αφότου το τσουνάμι χτυπάει την παραλία και κατοικημένες περιοχές στο Παντεγκλάνγκ στην Ιάβα, παρασύροντας ανθρώπους, συντρίμμια και μεγάλα κομμάτια μετάλλου και ξύλου.

Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών ανέφεραν ότι δεν είδαν ούτε ένιωσαν οποιοδήποτε προειδοποιητικό σημάδι χθες το βράδυ, όπως μια σεισμική δόνηση, προτού κύματα ύψους 2-3 μέτρων σαρώσουν την περιοχή.

Ο φωτογράφος Οϊστάιν Άντερσεν αφηγήθηκε στο Facebook ότι έβγαζε φωτογραφίες από το ηφαίστειο στην Ιάβα όταν το τσουνάμι έπληξε την περιοχή. «Ξαφνικά, είδα ένα τεράστιο κύμα. Έπρεπε να τρέξω, καθώς το κύμα έπληξε την παραλία, πλημμυρίζοντας τα πάντα σε απόσταση 15-20 μέτρων. Το επόμενο κύμα εισήλθε στην περίμετρο του ξενοδοχείου όπου βρισκόμουν».

Ο Άσεπ Περγκανγκάτ, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από την παραλία Καρίτα το Σάββατο το βράδυ με την οικογένειά του, περιέγραψε πως είδε αυτοκίνητα να «παρασύρονται για μια απόσταση 10 μέτρων». «Τα κτίρια στην παραλία καταστράφηκαν, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ξεριζώθηκαν καταλήγοντας στο έδαφος» είπε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όλοι εκείνοι που ήταν ασφαλείς έτρεξαν προς το δάσος».

Αστυνομικοί διέσωσαν ένα αγόρι, που είχε παγιδευτεί σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο είχε θαφτεί κάτω από ξεριζωμένα δέντρα και χαλάσματα για τουλάχιστον 12 ώρες, σύμφωνα με το βίντεο της διάσωσής του που ανήρτησε στο Twitter η αστυνομία της Ινδονησίας.

Η μαρτυρία ενός έλληνα




Το τσουνάμι τη στιγμή συναυλίας


Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tο επίκεντρο της δόνησης ήταν 64 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Καχραμανμαράς

Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO
Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό
Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό

Περιλαμβάνεται στα είκοσι τρία κορυφαία μέρη για να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι του 2023

Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη
Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Ζητάνε την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο
Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο

Ενας οδηγός από την Αμβέρσα

Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια
Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια

Ετοιμάζουν εκτροφείο χταποδιών - θα τα ψύχουν ζωντανά

Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

50χρονη Ισπανίδα συμμετείχε σε πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge