ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
7-10-2019

«Πράσινο» φως από ΗΠΑ για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Στενή συνεργασία Τραμπ – Ερντογάν

«Πράσινο» φως από ΗΠΑ για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Το «Πράσινο» φως έδωσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για εισβολή στη Συρία. Ο αμερικανός Πρόεδρος και ο τούρκος ομόλογός του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενώ έκλεισαν ραντεβού στην Ουάσινγκτον για τον Νοέμβριο.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν, ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά η Ουάσινγκτον δίνει στην Άγκυρα το «πράσινο» φως για επέμβαση στη Συρία, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος και ο ομόλογός του έκλεισαν ραντεβού στις ΗΠΑ για το Νοέμβριο. Με τα θέματα που απασχολούν να είναι πολλά και να έχουν άμεση σχέση και με την Ελλάδα, μετά και την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα μας.

Όσον αφορά στη Συρία, όπως επισήμανε η αμερικανική προεδρία, οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των μαχητών του Ι.Κ., καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του Ι.Κ. στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία.

Ο Λευκός Οίκος υπενθυμίζει παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για τους τζιχαντιστές που είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε το Σάββατο (05/10) την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Ερντογάν εμφανίζεται εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της«ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον

Στην Ουάσινγκτον αποφάσισαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η απόφαση λήφθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής (06/10) Τραμπ και Ερντογάν, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις και για το θέμα της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο τούρκος Πρόεδρος είπε στον ομολόγό του στις ΗΠΑ ότι η ζώνη ασφαλείας είναι όρος, ενώ είπαν ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει ξανά θέμα με τους τζιχαντιστές στην περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, την ενόχλησή του, επειδή οι Αμερικανοί στρατιώτες και η γραφειοκρατία της ασφάλειας στις ΗΠΑ δεν εφάρμοσαν τη συμφωνία που διασφαλίστηκε μεταξύ των δύο χωρών.
Αξιολογήστε το άρθρο
Βρέθηκαν σχόλια: 1
ΑΝΩΝΥΜΟ
2019-10-07 08:45:30
Αφιερωμένο σε όλους όσους πίστευαν ότι του έλληνες θα σώσουν οι Ρώσοι και αυτούς που πιστεύουν ότι τους έλληνες θα σώσουν οι Αμερικάνοι
0
0



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tο επίκεντρο της δόνησης ήταν 64 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Καχραμανμαράς

Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO
Ανεστάλησαν πτήσεις για 12 ώρες στην Τουρκία λόγω εμφάνισης UFO

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό
Το CNN προτείνει τη Θεσσαλονίκη ως καλοκαιρινό προορισμό

Περιλαμβάνεται στα είκοσι τρία κορυφαία μέρη για να επισκεφθεί κανείς το καλοκαίρι του 2023

Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη
Στον θείο Σάμ τρέχουν και παρακαλούν οι ομογενείς για την υπόθεση Φρέντι Μπελέρη

Ζητάνε την απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο
Βέλγιο: Σκόρπισε χιλιάδες ευρώ στο δρόμο

Ενας οδηγός από την Αμβέρσα

Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια
Πες ΟΧΙ στο βασανιστήριο που στήνουν για τα χταπόδια

Ετοιμάζουν εκτροφείο χταποδιών - θα τα ψύχουν ζωντανά

Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο
Εμεινε 500 ημέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων χωρίς επαφή με τον έξω κόσμο

50χρονη Ισπανίδα συμμετείχε σε πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge