ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
21/11/2013

2ος κύκλος «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη»

Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

2ος κύκλος «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη»

Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», ύστερα από τον επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων και εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το περυσινό ακαδημαϊκό έτος, συνεχίζει και φέτος τις δραστηριότητες του, διοργανώνοντας εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και τον 2ο κύκλο «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, την Ιταλία, Ισπανία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Tην Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 19:30-21:30, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ. , η παρουσίαση του 5-τομου έργου, με τίτλο: «Το Γ ί γ ν ε σ θ α ι», του Διακεκριμένου Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Maryland (Η.Π.Α.), Τακτικού Μέλους και πρώην Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πάνου Α. Λιγομενίδη. Το μνημειώδες αυτό έργο αναδεικνύει τον Φιλοσοφικό Στοχασμό που ενυπάρχει στις Φυσικές Επιστήμες και προχωρεί σε Οντολογικές Αναζητήσεις αλλά και στην αποσαφήνιση της θέσης του ανθρώπου στο Σύμπαν, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τη μεθοδολογία της σύγχρονης Επιστήμης. Είναι μια γέφυρα που αποκαθιστά τη σχέση Φιλοσοφίας και Επιστήμης με την Αριστοτελική έννοια.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:
Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Α.Π.Θ., Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Γιάννης Αντωνίου, Καθηγητής Μαθηματικών Α.Π.Θ.
Γιάννης Σειραδάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής Α.Π.Θ.
Συντονίζει:
Η Πρόεδρος του “Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών” του Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.

Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρες 19:00 με 21:00, θα πραγματοποιηθεί, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του Α.Π.Θ., η εναρκτήρια διάλεξη του 2ου κύκλου «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», με ομιλητή τον Διακεκριμένο Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Maryland (Η.Π.Α.), Τακτικό Μέλος και πρώην Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Πάνο Λιγομενίδη, με θέμα: «Το Αριστοτελικό δυνάμει στη σύγχρονη Φυσική».

Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του Ακαδημαϊκού Πάνου Λιγομενίδη σε Επίτιμο Μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών». Τoν τιμώμενo θα προλογίσουν η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, και το Μέλος του Δ.Σ. του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Καθηγητής Μαθηματικών του Α.Π.Θ., Γιάννης Αντωνίου.

Στόχος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη» είναι η σε βάθος εξέταση διαφόρων πτυχών της Αριστοτελικής φιλοσοφίας από ειδικούς μελετητές. Αναλύονται θέματα που ανήκουν στον χώρο της Λογικής, της Μεταφυσικής, της Θεολογίας, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας, της Οικονομίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας του νου, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη συσχέτιση της Αριστοτελικής φιλοσοφίας με τα σύγχρονα δεδομένα στον χώρο της Φιλοσοφίας και των Επιστημών.

Η είσοδος στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge