ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
13-10-2023

Σειρά διαλέξεων με θέμα «Η Βυζαντινή Ιστορία της Θεσσαλονίκης»

Στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Σειρά διαλέξεων με θέμα «Η Βυζαντινή Ιστορία της Θεσσαλονίκης»
FREE

Σειρά διαλέξεων για τη βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η πρώτη διάλεξη θα δοθεί την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 18.30, με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Γεώργιο Λεβενιώτη και θέμα: «Οι προσπαρακείμενοι τη θεοσώστω πόλει Σκλαβίνοι: Υποτελείς Σλαβικοί Πληθυσμοί στα Ανατολικά της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης».

Πρόκειται για την πρώτη από έναν κύκλο διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν από το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία, μετά την περσινή επιτυχημένη σειρά διαλέξεων για την Ιστορία της Θεσσαλονίκης, στην οποία αναδείχθηκε η ρωμαϊκή και η προχριστιανική περίοδος της πόλης.

Σκοπός των διαλέξεων είναι η ενημέρωση των πολιτών από εξειδικευμένους καθηγητές- επιστήμονες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν και θα ερμηνεύσουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα όπως ακριβώς συνέβησαν. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και με την ολοκλήρωση της σειράς των διαλέξεων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Η Bυζαντινή Θεσσαλονίκη είναι αναμφισβήτητα η πρώτη πόλη που έχει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης. Και αυτό γιατί πρώτη αυτή, ούσα ελληνογεννημένη, έχοντας ένδοξο ρωμαϊκό παρελθόν, η ύπαρξη των μνημείων της το αποδεικνύει, πρώτη στην Ευρώπη, η ελληνορωμαϊκή αυτή πόλη δέχθηκε το ευαγγέλιο του χριστιανισμού από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, συμπληρώνοντας έτσι τα στοιχεία που απαρτίζουν τον ευρωπαϊκό κόσμο. 

H Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν από την ίδρυση της το πιο περίλαμπρο αστικό κέντρο, καθώς η κοινωνικοοικονομική, πνευματική αλλά και διοικητική αναφορά της όλης περιοχής την έφτασε να συγκρίνεται με την κατεξοχήν Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστή άλλωστε η παράδοση, που θέλει τον Μεγάλο Κωνσταντίνο να διαλέγει αρχικά τη Θεσσαλονίκη για να κτίσει την πόλη του.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge