ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
1-4-2023

«Athens Mummy Project: Η διατήρηση της μνήμης και της μορφής δια μέσου των αιώνων»

Επιστημονική διάλεξη της Δρ Αλίκης Μαραβέλια

«Athens Mummy Project: Η διατήρηση της μνήμης και της μορφής δια μέσου των αιώνων»

Το Ελληνικόν Ινστιτούτον Αιγυπτιολογίας (Ε.Ι.Α.), σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, προέβη στη διεξαγωγή Ερευνητικού Προγράμματος πρωτότυπου και μοναδικού μέχρι στιγμής για τα ελληνικά δεδομένα. Πέντε εκ των δέκα σορών Πτολεμαϊκής Περιόδου, οι σαρκοφάγοι των οποίων είχαν μελετηθεί ήδη αιγυπτιολογικώς [Maravelia & Cladaki–Manoli 2004; Maravelia 2005] εξετάσθηκαν με μη επεμβατική σάρωση, διά μέσου Αξονικού Τομογράφου τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να απεικονισθούν και να μελετηθούν και με ιατρικό, ανθρωπολογικό και ιατροδικαστικό τρόπο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι όχι μόνον ενθαρρυντικά, αλλά πολύ ενδιαφέροντα και μερικά εξ αυτών μοναδικά.

«Στην παρούσα διάλεξη, μετά από εκτενή εισαγωγή στο Ερευνητικό Πρόγραμμα, με έμφαση στις αιγυπτιολογικώς μελετηθείσες σαρκοφάγους και στις επιγραφές τους, αλλά και στα συναρπαστικά ιατρικά αποτελέσματα της μελέτης τους, θα προβούμε στη σύντομη μελέτη της διαδικασίας ταριχεύσεως στην αρχαία Αίγυπτο.

Με εποπτικά μέσα και συναρπαστικές φωτογραφίες, θα καταδείξουμε την σπουδαιότητα και τον εντόνως μεταφυσικό συμβολισμό της διαδικασίας της ταριχεύσεως, τις κοσμικές και αστρονομικές της προεκτάσεις, την απολύτως ισορροπημένη ένταξή της στην δέσμη των ταφικών εθίμων και τελετουργιών, θα αναλύσουμε συντόμως τις συμπαρομαρτούσες ταφικές μαγικο–θρησκευτικές πρακτικές (με έμφαση στην τελετουργία του Ανοίγματος του Στόματος των νεκρών) και θα συνδέσουμε τις επιγραφές επί των μελετηθέντων φερέτρων (που αποτελούν ως επί το πλείστον Επωδούς Προσφοράς των νενομισμένων) με τη διαδικασία ταριχεύσεως και τις επικήδειες δοξασίες των αρχαίων κατοίκων της Νειλοχώρας. Θα δείξουμε ότι η κατ’ επίφασιν «θανατο–κεντρική» θεώρηση των Αιγυπτίων είχε ως μοναδικό σκοπό την διαιώνιση της ζωής μετά θάνατον και την ομαλή διέλευση των τεθνεώτων στην αιωνία ζωή, στο Βασίλειον του Οσίριδος».

Οι πρώτες πέντε μούμιες εξετάσθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 και έκτοτε υπήρξαν έξι πρωτότυπες σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά [Michailidis, Kyriazi, Maravelia et al. 2019 // Maravelia, Bontozoglou et al. 2019 // Kalampoukas, Kyriazi, Maravelia et al. 2020 // Pantazis, Tourna, Maravelia et al. 2020 // Bontozoglou, Maravelia et al. 2021 // Bontozoglou, Maravelia et al. 2022]. Οι άλλες τέσσερις (μία αξ αυτών, σε θραυσματώδη κατάσταση, δεν θα εξετασθεί) θα περάσουν από τον Αξονικό Τομογράφο περί τις αρχές Μαΐου 2023, τα δε αποτελέσματα θα αναλυθούν εν ευθέτω χρόνω.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πότε?
Τετάρτη 19 Απριλίου 2023
Στις 19:00

Πού?
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος

Εισιτήρια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επικοινωνία
231 331 0201

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge