ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
8-1-2015

Ψυχολογία – Τέχνη. Ο καλλιτέχνης ως βιωματικό υλικό

Από τον Βασίλη Αμανατίδη

Ψυχολογία – Τέχνη. Ο καλλιτέχνης ως βιωματικό υλικό

Ο χώρος Ψυχολογία – Τέχνη σε αυτή την σειρά συναντήσεων με στόχο την ίχνευση της διαδικασίας παραγωγής του καλλιτεχνικού αντικείμενου ως μιας προσωπικής ή/και συλλογικής διαδικασίας βιωματικής σχέσης, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου στις 18.00, καλεσμένο έχει τον ποιητή/ performer Βασίλη Αμανατίδη.

Ο Βασίλης Αμανατίδης, μέσα σε 15 χρόνια εκδόσεων και 25 γραφής, έχει κερδίσει την υποψία πως η αφή και η αφήγηση είναι οι μόνοι τρόποι που έχουμε οι άνθρωποι για να ενωνόμαστε μεταξύ μας. Ποιητής που πεζογραφεί, συγγραφέας που «θεατροποιεί», επιτελεστής των κειμένων του, στοχεύει προπάντων στη δημιουργία υβριδίων. Πιστεύοντας πως ο εαυτός και το έργο αποτελούν αλληλο-διδακτική μέθοδο (με το έργο να αλλάζει τον εαυτό και με τον εαυτό να αλλάζει το έργο), προσβλέποντας στην απτική και οπτική διάσταση του ποιητικού-προφορικού λόγου, ο Αμανατίδης υποστηρίζει πως η performance του είναι τα βιβλία του.

Έχοντας την τάση να πιστεύουμε ότι ο καλλιτέχνης επιτελεί κοινωνικό έργο, οι συζητήσεις-παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Art Therapy, θα πλαισιωθούν από καλλιτέχνες ποικίλων εκφραστικών μέσων –ζωγραφική, γλυπτική, περφόρμανς, εγκαταστάσεις, θέατρο, ποίηση κ. ά- ώστε να ερευνηθεί εάν και πως τα διαφορετικά μέσα έκφρασης ανήκουν σ’ αυτή τη διαδικασία ‘παραγωγής’ ενός έργου το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον θεατή αλλά και συγχρόνως με ποιον τρόπο η διαδικασία αυτή εντάσσεται ή δεν εντάσσεται στον προσωπικό ή συλλογικό μύθο του καθενός μας.

Την σειρά επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου,ιστορικός/θεωρητικός της τέχνης, και Έλενα Τονικίδη,εικαστικός/art-therapist. Μια σειρά ζωτικών συναντήσεων για την διαδικασία παραγωγής του “έργου”.

Οι συναντήσεις έχουν είσοδο, καθορισμένη σε συμβολικό κόστος €10 και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί σε δράσεις Art Therapy προς τον σύλλογο Γυναικώνμε καρκίνο του Μαστού “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ”.


Η “Ψυχολογία - Τέχνη” είναι μια Επιστημονική, μη Kερδοσκοπική εταιρεία που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, και έχει ως βασικό σκοπό την υλοποίηση ενεργειών και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η ανάπτυξη δημιουργικών δράσεων, η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και η προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμωνμε ψυχικές διαταραχές και η προβολή της δημιουργικότητας των ατόμων με ψυχική διαταραχή.

Επίσης, στα αντικείμενα της εταιρείας συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτωνεπιμόρφωσης, τα οποία παρέχονται μέσα από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, που εκπροσωπείται από την εταιρεία βάσει αναγνωρισμένων κριτηρίων σύμφωνα με τα Διεθνή ισχύοντα με την Ελληνική Νομοθεσία, και σε συνεργασία με φορείς διεθνούς ανάγνωρισης και πιστοποίησης.

Η εταιρεία βρίσκεται στην Παύλου Μελά 38, στον 3ο όροφο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το κέντρο στο τηλέφωνο 2310 257070.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge