Top
Πολιτιστικά - Διάλεξη
21-4-2016

Διαλέξεις και δείπνο στο Τελλόγλειο

Στις 22 Απριλίου

Διαλέξεις και δείπνο στο Τελλόγλειο
fontsize
Εχει λήξει στις: Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η προσωπικότητα και το έργο του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστάσιου Γ. Λεβέντη αποτελούν το θέμα δύο διαλέξεων που θα γίνουν στο Τελλόγλειο, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 19.00. Λίγο αργότερα, η βραδιά θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα επιμεληθεί ο σεφ Νίκος Κατσάνης και θα περιλαμβάνει νηστίσιμες δημιουργίες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Όραμα και δημιουργία: Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική», που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο, η Φωτεινή Παπαδοπούλου, επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης θα μιλήσει με θέμα «Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης ως συλλέκτης» και η Λουκία Λοΐζου – Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λευκωσίας θα αναπτύξει το θέμα «Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική».

Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Παπαδοπούλου θα αναφερθεί στο ιστορικό της σύστασης των δύο σημαντικών συλλογών που δημιούργησε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Τη Συλλογή του Παρισιού με έργα Ευρωπαίων ζωγράφων που άρχισε να συγκεντρώνει από την δεκαετία του ‘50 και την Ελληνική Συλλογή που δημιούργησε την δεκαετία του ‘70. Οι προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες της ομιλήτριας (είναι κόρη του Α.Γ. Λεβέντη), θα φωτίσουν άγνωστες πτυχές των συλλογών, ενώ επίσης θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα και των δύο αυτών συλλογών που εκτίθενται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Η ίδρυση της Πινακοθήκης αυτής αποτελεί και την ολοκλήρωση του οράματος του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να προσφέρει στην Κύπρο ένα μουσείο που προβάλλει την ευρωπαϊκή τέχνη και παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο.

Η Λουκία Λοΐζου – Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη διάλεξή της θα παρουσιάσει ως ένα ανοικτό ημερολόγιο την πορεία του Α.Γ. Λεβέντη στη Δυτική Αφρική, όταν στα 19 του χρόνια βρέθηκε να εργάζεται στην Γκάνα. Η κ. Χατζηγαβριήλ θα σκιαγραφήσει την προσωπική πορεία και ανέλιξη του Κύπριου επιχειρηματία σε μια περιοχή που βρισκόταν στο μεταίχμιο ιστορικών αλλαγών καθώς στρεφόταν από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία και από την παράδοση στον μοντερνισμό.

Δείπνο στο Τελλόγλειο

Με αφορμή τις δύο διαλέξεις ξαναρχίζουν τα δείπνα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ένα ελκυστικό, ανοιξιάτικο μενού με νηστίσιμες δημιουργίες και γευστικές εκπλήξεις θα παρουσιάσει ο σεφ Νίκος Κατσάνης (Σουσουράδα Αθύτου) σε δείπνο που θα γίνει στο Τελλόγλειο, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00.

Οι συμμετέχοντες στο δείπνο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νωρίτερα τις διαλέξεις και να ξεναγηθούν δωρεάν στην έκθεση «Όραμα και δημιουργία: Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική».

Τιμή συμμετοχής στο δείπνο 20 ευρώ. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνα κρατήσεων: 2310 24711, 2310 991610.

Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο για το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Βαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού ΑιγαίουΒαθύ Αστυπάλαιας: ένα διαχρονικό παλίμψηστο του νησιωτικού Αιγαίου

Διάλεξη του Ανδρέα Βλαχόπουλου


Το Παιδικό Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…Το Παιδικό Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο…

Στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου


Διάλεξη: Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της ΘεσσαλονίκηςΔιάλεξη: Διακοσμητικοί και δομικοί λίθοι στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Μασσαλία και Θεσσαλονίκη: δεσμοί δύο πόλεων-λιμένων της Μεσογείου, χθες και σήμεραΜασσαλία και Θεσσαλονίκη: δεσμοί δύο πόλεων-λιμένων της Μεσογείου, χθες και σήμερα

Εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού


Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918Εικόνες μιας πόλης στη σκιά του Μεγάλου Πολέμου. Θεσσαλονίκη: 1915-1918

Διάλεξη με ομιλητή τον Βασίλη Κολώνα


'Επικοινωνία θεάτρων και θεατρικών παραστάσεων''Επικοινωνία θεάτρων και θεατρικών παραστάσεων'

Νέος εργαστηριακός κύκλος 4 συναντήσεων στο Θέατρο Τ


Ελληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό ΙνστιτούτοΕλληνογαλλική συζήτηση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Με την Stéphanie Trouillard και τον Γιώργο Φρέρη


Άφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο ΒαφοπούλειοΆφιξη 2019, πού και πότε: Ομιλία στο Βαφοπούλειο

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου


Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»Διάλεξη της Χρυσούλας Παλιαδέλη: «Τέχνες και πολιτική στα χνάρια του Αλέξανδρου»

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης


Διαλέξεις: 'Γιατί ο Παρθενώνας'Διαλέξεις: 'Γιατί ο Παρθενώνας'

Στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤgoTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
HOMENIO Ξυλινα Γραμματα

ΡΟΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ
Βραδιά για τον Jean Bloch-Michel, αντιστασιακό, συγγραφέα και στενό συνεργάτη του Albert CamusΒραδιά για τον Jean Bloch-Michel, αντιστασιακό, συγγραφέα και στενό συνεργάτη του Albert Camus
Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»Βασίλης Κάλφας «Ο κόσμος του Αριστοτέλη»
Διαλέξεις: 'Γιατί ο Παρθενώνας'Διαλέξεις: 'Γιατί ο Παρθενώνας'
Λήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο ΘεσσαλονίκηςΛήξη έκθεσης «Ξεριζωμοί» με διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Έλληνες στον Κόσμο: Αφιέρωμα στο Γιάννη ΘαβώρηΈλληνες στον Κόσμο: Αφιέρωμα στο Γιάννη Θαβώρη
Από την Απελευθέρωση στα ΔεκεμβριανάΑπό την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά
Διάλεξη του Ορέστη ΑνδρεαδάκηΔιάλεξη του Ορέστη Ανδρεαδάκη
Η Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του ΑριστοτέληΗ Μετεωρολογία στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη
Νεότερα σχολιασμένα:
Σε