ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
21-4-2016

Διαλέξεις και δείπνο στο Τελλόγλειο

Στις 22 Απριλίου

Διαλέξεις και δείπνο στο Τελλόγλειο

Η προσωπικότητα και το έργο του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστάσιου Γ. Λεβέντη αποτελούν το θέμα δύο διαλέξεων που θα γίνουν στο Τελλόγλειο, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 19.00. Λίγο αργότερα, η βραδιά θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα επιμεληθεί ο σεφ Νίκος Κατσάνης και θα περιλαμβάνει νηστίσιμες δημιουργίες.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Όραμα και δημιουργία: Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική», που φιλοξενείται αυτό το διάστημα στο Τελλόγλειο, η Φωτεινή Παπαδοπούλου, επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντης θα μιλήσει με θέμα «Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης ως συλλέκτης» και η Λουκία Λοΐζου – Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης Λευκωσίας θα αναπτύξει το θέμα «Ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική».

Συγκεκριμένα, η Φωτεινή Παπαδοπούλου θα αναφερθεί στο ιστορικό της σύστασης των δύο σημαντικών συλλογών που δημιούργησε ο Αναστάσιος Γ. Λεβέντης. Τη Συλλογή του Παρισιού με έργα Ευρωπαίων ζωγράφων που άρχισε να συγκεντρώνει από την δεκαετία του ‘50 και την Ελληνική Συλλογή που δημιούργησε την δεκαετία του ‘70. Οι προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες της ομιλήτριας (είναι κόρη του Α.Γ. Λεβέντη), θα φωτίσουν άγνωστες πτυχές των συλλογών, ενώ επίσης θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα έργα και των δύο αυτών συλλογών που εκτίθενται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία.

Η ίδρυση της Πινακοθήκης αυτής αποτελεί και την ολοκλήρωση του οράματος του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να προσφέρει στην Κύπρο ένα μουσείο που προβάλλει την ευρωπαϊκή τέχνη και παράλληλα διαδραματίζει σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο.

Η Λουκία Λοΐζου – Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη διάλεξή της θα παρουσιάσει ως ένα ανοικτό ημερολόγιο την πορεία του Α.Γ. Λεβέντη στη Δυτική Αφρική, όταν στα 19 του χρόνια βρέθηκε να εργάζεται στην Γκάνα. Η κ. Χατζηγαβριήλ θα σκιαγραφήσει την προσωπική πορεία και ανέλιξη του Κύπριου επιχειρηματία σε μια περιοχή που βρισκόταν στο μεταίχμιο ιστορικών αλλαγών καθώς στρεφόταν από την αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία και από την παράδοση στον μοντερνισμό.

Δείπνο στο Τελλόγλειο

Με αφορμή τις δύο διαλέξεις ξαναρχίζουν τα δείπνα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα. Ένα ελκυστικό, ανοιξιάτικο μενού με νηστίσιμες δημιουργίες και γευστικές εκπλήξεις θα παρουσιάσει ο σεφ Νίκος Κατσάνης (Σουσουράδα Αθύτου) σε δείπνο που θα γίνει στο Τελλόγλειο, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00.

Οι συμμετέχοντες στο δείπνο έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν νωρίτερα τις διαλέξεις και να ξεναγηθούν δωρεάν στην έκθεση «Όραμα και δημιουργία: Α.Γ. Λεβέντης και Δυτική Αφρική».

Τιμή συμμετοχής στο δείπνο 20 ευρώ. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Τηλέφωνα κρατήσεων: 2310 24711, 2310 991610.

Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge