ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
25-10-2018

Παρουσίαση Τόμου για τον Αριστοτέλη

Aristotle - Contemporary Perspectives on his Thought. On the 2400th Anniversary of Aristotle's Birth

Παρουσίαση Τόμου για τον Αριστοτέλη
FREE

Εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου με τίτλο «Aristotle - Contemporary Perspectives on his Thought. On the 2400th Anniversary of Aristotle's Birth», στον οποίο φιλοξενούνται 22 δοκίμια από κορυφαίους μελετητές του αριστοτελικού έργου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ (ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ) και τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ με την υποστήριξη της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
- ο Ομότιμος Καθηγητής του Université libre de Bruxelles, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου και Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης
- ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αντεπιστέλλον μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας του Πολιτισμού της Πορτογαλίας, Γιώργος Κοντογιώργης.

Για τον τόμο θα μιλήσουν, επίσης, η Πρόεδρος ΔI.K.A.M. ΑΠΘ, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΑΠΘ, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής ΑΠΘ, Ιωάννης Σειραδάκης, και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΙ.Κ.Α.Μ. ΑΠΘ, Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σκούρας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ, Παντελής Σαββίδης.

Λίγα λόγια για τον τόμο
Τα είκοσι δύο δοκίμια από κορυφαίους διεθνώς αριστοτελιστές που φιλοξενούνται σε αυτόν τον τόμο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων του αριστοτελικού έργου, από τη Μεταφυσική, τα Πολιτικά, την Ηθική, τη Βιοηθική, τη Ρητορική, την Αισθητική, έως τη Φυσική, την Ψυχολογία, τη Βιολογία, την Ιατρική, την Τεχνολογία. Οι εμβριθείς αναλύσεις των συγγραφέων βαθαίνουν τη γνώση πάνω σε θεμελιώδεις αριστοτελικές έννοιες ιδιαίτερα σημαντικές για την κατανόηση του αριστοτελικού έργου στο σύνολό του. Επιπλέον, οι συγγραφείς διερευνούν τη σχέση των Αριστοτελικών ιδεών με σύγχρονα θέματα, προτείνοντας νέες προοπτικές για τη μελέτη της σκέψης του Μακεδόνα φιλοσόφου.

Τα δοκίμια του τόμου παρουσιάστηκαν στις ολομέλειες του Παγκόσμιου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», το οποίο διοργανώθηκε από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ, από τις 23 έως τις 28 Μαΐου 2016, για τον εορτασμό της επετείου των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να προωθήσει τη μελέτη σε όλες τις πτυχές του αριστοτελικού έργου, τόσο στη Φιλοσοφία όσο και στους θεμελιώδεις κλάδους της επιστήμης. Ο εντυπωσιακός αριθμός των 250 συνέδρων από 42 χώρες, που παρουσίασαν τις εργασίες τους στις Παράλληλες Συνεδρίες, υπογράμμισε το γεγονός ότι το έργο του Αριστοτέλη εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στην πνευματική μας ζωή σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο τόμος εκδόθηκε με την επιστημονική επιμέλεια της Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, από τον διεθνούς κύρους Εκδοτικό Οίκο De Gruyter, τον Ιούλιο του 2018.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του Α΄ Κύκλου Διαλέξεων «Ο Αριστοτέλης σήμερα» και θα συνυπολογισθεί στον συνολικό αριθμό παρακολουθήσεων για όσους επιθυμούν να λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης 

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης παρακολούθησης στον σύνδεσμο www.dikam.auth.gr

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge