ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
8-4-2021

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας κατά την τουρκοκρατία»

Με εισηγητή τον Καθηγητή Δημήτρη Α. Σταματόπουλο

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας κατά την τουρκοκρατία»

Διαδικτυακή διάλεξη με θέμα: «Διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας κατά την τουρκοκρατία» θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Παύλου Μελά μέσω της πλατφόρμας zoom,την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021, ώρα 19:00, με εισηγητή τον Καθηγητή Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρη Α. Σταματόπουλο.

Η διάλεξη θα αναφερθεί διεξοδικά στις ηγετικές ομάδες του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και θα διερευνήσει τη στάση τους απέναντι στο ενδεχόμενο της επαναστατικής επιλογής και της απόσχισης από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Συνεπώς θα αναφερθεί στο πώς αντιμετώπισαν το ζήτημα της νεοτερικότητας και της έλευσης των νεοτερικών ιδεών μέσω του κινήματος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αλλά και τις προκλήσεις που έθεσαν η Γαλλική Επανάσταση και οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι.


Ο Δημήτρης Α. Σταματόπουλος είναι Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Υπήρξε μέλος της Σχολής Ιστορικών Σπουδών του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Πρίνστον (2010-11) και του Institute for Advanced Studies του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (2017-18), καθώς και επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον, του Μάιντς, της Σόφιας και της Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία του εθνικισμού και του οριενταλισμού, τη σχέση θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια, τη συγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών στη μετάβαση από την Οθωμανική αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη, τη συγκρότηση των δικτύων εξουσίας στις αυτοκρατορίες και τα εθνικά κράτη, το ζήτημα της εθνογένεσης/καταγωγής/συνέχειας στις Βαλκάνιες ιστοριογραφίες. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια καθώς και συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων είναι τα:

Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2003),

Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009),

Το Αγιοταφικό Μετόχι Κωνσταντινουπόλεως: αρχειακές πηγές (18ος - 20ός αι.), (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2010),

συνεπιμελητής (μαζί με τη Φωτεινή Τσιμπιρίδου) του συλλογικού τόμου Οριενταλισμός στα όρια: από τα Οθωμανικά Βαλκάνια στη σύγχρονη Μέση Ανατολή (εκδ. Κριτική, Αθήνα 2008).


Για εξυπηρέτηση όλων, ο/η κάθε ενδιαφερόμενος-η πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία του/της πατώντας ΕΔΩ. Στη συνέχεια, μια μέρα πριν την εισήγηση, θα αποσταλεί στα προσωπικά email ο σύνδεσμος του zoom για την παρακολούθηση της εισήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2313302938, -913.

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»
«ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ. Με το βλέμμα στο μέλλον…»

Διάλεξη της Δρ Γεωργίας Στρατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)
«Πλάτων» (μια Δραματοποιημένη Διάλεξη)

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»
«Η έννοια της προόδου στον 21ο αιώνα: Η αμφισβήτηση ενός κυρίαρχου ιδεολογήματος»

Ομιλία του Ευάγγελου Δρυμπέτα στον νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge