ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
1-3-2023

Ο Σταθμάρχης φταίει για την τραγωδία στα Τέμπη

Είναι ξεκάθαρο

Ο Σταθμάρχης φταίει για την τραγωδία στα Τέμπη

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μετά από κάποιο μεγάλο δράμα, αυτοί που πραγματικά φταίνε, ψάχνουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Στην περίπτωση των τρένων που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, αυτός είναι ο σταθμάρχης.

Ντουζίνες πληροφοριών γράφονται στα μέσα ενημέρωσης, ποιος είναι, τι εκπαίδευση πέρασε, αν έχει πιστοποίηση και άλλα πολλά. Το ερώτημα - αφελές αλλά πρέπει να γίνει - είναι ένα: το έτος 2023, η ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων που ταξιδεύουν - με το τρένο στην συγκεκριμένη περίπτωση - επαφίεται στις ικανότητες ενός και ΜΟΝΟ ανθρώπου?

Ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφάλεια των επιβατών?

Πού βρίσκεται όλη αυτή η τεχνολογία που προλαμβάνει τα δυστυχήματα?

Υπάρχει κοινή λογική, όταν (θα) προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι ΕΝΑΣ και μόνο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την ασφαλή μεταφορά εκατοντάδων?

Σε όλα τα σοβαρά κράτη στον κόσμο, η τεχνολογία παρέχει τα μέσα εκείνα που διασφαλίζουν την ασφάλεια. Αυτοματισμούς που λειτουργούν για να ελέγχουν τα κρίσιμα σημεία ενός συστήματος όπως είναι το πολύπλοκο σύστημα της δρομολόγησης των τρένων.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα (που ακόμη δεν είδαμε..), θα κινείται ΧΩΡΙΣ μηχανοδηγό και βάσει αυτοματισμών και ηλεκτρονικών ελέγχων. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει αν ΔΕΝ λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα! Καταστροφή! Αυτό το γεγονός όμως καταδεικνύει την αξία αυτών των συστημάτων. Το γεγονός ότι ένα ολόκληρο δίκτυο Μετρό θα λειτουργεί αυτόματα με ηλεκτρονικά μέσα, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που μπορούν να παρέχουν οι μηχανισμοί αυτοί για την ασφαλή λειτουργία ενός συστήματος.

Στην περίπτωση των τρένων, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένα ολόκληρο σύστημα αφήνεται στην πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Και τα λάθη είναι ανθρώπινα, λέμε. Είναι αδιανόητο να προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι αυτή είναι η λογική που πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα. Οτι φταίει ο σταθμάρχης.

Οι ευθύνες ανήκουν σε εκείνους που λειτουργούν το σύστημα χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Για ποιους λόγους? Η τεχνολογία υπάρχει και είναι διαθέσιμη, όπως είπαμε. Είναι οικονομικοί οι λόγοι? Είναι άλλοι? Αυτό θα πρέπει να το ψάξουν οι αρμόδιοι.
Σχετικά άρθρα:
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στις πόσες συγγνώμες πάει κάποιος σπίτι του?
Στις πόσες συγγνώμες πάει κάποιος σπίτι του?

Έχει χάσει η λέξη πλέον το νόημά της...

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Η μακρά νύχτα του παλαιοκομματισμού
Μένουμε Θεσσαλονίκη: Η μακρά νύχτα του παλαιοκομματισμού

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει βαλτώσει και θα βαλτώσει ακόμα περισσότερο

Καταργούν το ΕΣΥ!
Καταργούν το ΕΣΥ!

Περί προσωπικού γιατρού και άλλων δαιμονίων

Κι όμως, τα πανεπιστήμια (ακριβο)φυλάσσονται!
Κι όμως, τα πανεπιστήμια (ακριβο)φυλάσσονται!

Δεν αρκεί όμως, θέλουμε και αστυνομία...




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge