Top
gothess Home Page
facebook twiter
ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
15-4-2021

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στις συμπληγάδες σκοπιμοτήτων

Πολιτικών και οικονομικών..

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου στις συμπληγάδες σκοπιμοτήτων
fontsize

Το παρακάτω κείμενο ανήρτησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Το φθινόπωρο του 2019 η Αττικό Μετρό επέλεξε να αλλάξει την δρομολογημένη κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο αυτό οι 13 σταθμοί της κεντρικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης θα παραδοθούν στο κοινό τον Απρίλιο 2023.

Βρισκόμαστε ακριβώς δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία «παράδοσης» του έργου και είναι πλέον αυταπόδεικτο ότι τα χρονοδιαγράμματα της Αττικό Μετρό ήταν και είναι εικονικά και η επιχειρηματολογία της προσχηματική. Οι αρχαιότητες χρησιμοποιούνται για να συγκαλυφθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται στο έργο. Η Ανάδοχος Εταιρεία του έργου εδώ και μήνες βρίσκεται στο μέσον μιας εταιρικής κρίσης. Οι παρατάσεις, οι αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα και οι αποζημιώσεις υπήρξαν εξαρχής ο επιδιωκόμενος στόχος των μεθοδεύσεων.

Η δυνατότητα κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με την εγκεκριμένη Μελέτη που προβλέπει την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού μνημειακού αστικού πυρήνα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης έχει παρουσιαστεί δημόσια, έχει εξεταστεί από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες του τεχνικού κόσμου της χώρας και δεν χωρεί πλέον αμφιβολία περί της εφικτότητάς της. Τα περί του αντιθέτου επιχειρήματα μόνο ως «προφάσεις εν αμαρτίαις» μπορούν να εκληφθούν.

Οι υπεύθυνοι των αλλαγών στον σχεδιασμό του έργου έχουν εκτροχιάσει εντελώς το χρονοδιάγραμμα του συνόλου του έργου. Σήμερα οι ίδιοι «ανακαλύπτουν» ότι η τμηματική παράδοση είναι η μόνη ρεαλιστική λύση; Για ποιο λόγο άλλαξαν τον σχεδιασμό εξαρχής; Για ποιο λόγο επιμένουν να αποσπαστούν οι αρχαιότητες;

Η Αττικό Μετρό σχεδιάζει να παραδώσει το έργο που η ίδια ονόμαζε «κολοβό», χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, αφού θα έχει «θυσιάσει» τις μοναδικές αρχαιότητες στο βωμό οικονομικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων! Αυτό δεν πρέπει να συμβεί!

Ακόμη και αυτή τη στιγμή μπορεί να ληφθεί η γενναία απόφαση να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους, να παραδοθούν οι υπόλοιποι σταθμοί, να λειτουργήσει το Μετρό και να συνεχιστεί η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου σύμφωνα με την εγκεκριμένη και νόμιμη τεχνική λύση που προβλέπει την κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2023, να σταματήσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση και να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας για τον τρόπο διαχείρισης του μοναδικού μνημειακού τοποσήμου της πόλης.

Παραπομπές

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον για το ζήτημα της τεχνικής λύσης, δημοσιοποιούμε τις τεχνικές εκθέσεις ειδικών εμπειρογνωμώνων, όπως προσκομίστηκαν στο ΣτΕ. Θυμίζουμε ότι ούτε το ΥΠΠΟΑ ούτε η Αττικό Μετρό προσκόμισαν οποιαδήποτε Τεχνική Έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που να τεκμηριώνει ότι η τεχνική λύση της ΟΤΜ ΑΤΕ για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων δεν είναι εφικτή.

Ο πλήρης φάκελος εδώ:

1. Παρουσίαση της Οριστικής Μελέτης Κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων από τον ίδιο τον μελετητή και πρόεδρο του Ομίλου Τεχνικών Μελετών (ΟΤΜ ΑΤΕ) κ. Παναγιώτη Βέττα κατά την εκδήλωση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που έλαβε χώρα την 24/02/2020 (σχέδια και απομαγνητοφώνηση).

2. Τεχνική Γνωμάτευση για την Εφικτότητα της Μεθοδολογίας Κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με «κατά χώραν» διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά την Οριστική Μελέτη Επιπέδου 2 (ΟΜ2) με τίτλο «Εκσκαφή και Προσωρινή Υποστύλωση του Κεντρικού Υπογείου Τμήματος του Σταθμού» που υποβλήθηκε στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ στις 22/7/2019, συνταγμένη από τον κ. Μιχάλη Ι. Καββαδά, καθηγητή Γεωτεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠολυτεχνείου, και επιβλέποντα της κατασκευής του Σταθμού "Μοναστηράκι" στην Αθήνα.

3. Τεχνική Έκθεση για την εφικτότητα της μεθόδου κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου με τη μέθοδο υπόγειας εκσκαφής σύμφωνα με την Μελέτη ΟΤΜ-ΑΤΕ, συνταγμένη από τον κ. Χρήστο Σκάρλο, πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ με πτυχίο Γ΄ τάξης στην κατηγορία 08 Στατικές Μελέτες.

4. Τεχνική Έκθεση για την πρόοδο των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης με την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία αμετακίνητα (2016-2019), συνταγμένη από τον κ. Γιάννη Α. Μυλόπουλο, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών / Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, τ. Πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ (3/2016 – 9/2019)

5. «Τεχνική Έκθεση για τη Διακινδύνευση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας σημαντικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου Μητροπολιτικού Θεσσαλονίκης», του κ. Αλκιβιάδη Πρέπη, τ. Καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης – Επανάχρησης Μνημείων και Ιστορικών Συνόλων στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέλους του Διεθνούς Σώματος Εμπειρογνωμόνων για τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μελέτες τεκμηρίωσης, προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης μνημείων της βαλκανικής πολιτιστικής κληρονομιάς/

Μπορείτε επίσης να δείτε τις παρουσιάσεις στην σχετική εκδήλωση εδώ: http://sea.org.gr/details.php?id=1164
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Χριστίνα Παπαδέλη
Η Χριστίνα Παπαδέλη "παντρεύτηκε" με γυναίκα για το περιοδικό WS

«Αγαπάμε χωρίς όρια»: η νέα καμπάνια του περιοδικού

Με μωβ χρώμα φωτίστηκαν οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου
Με μωβ χρώμα φωτίστηκαν οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου

Σήμερα θα φωτιστούν με το λευκό φως της ελπίδας

Ψηφιακό event: «Η ψηφιακή εκπαίδευση στην μετά COVID-19 εποχή»
Ψηφιακό event: «Η ψηφιακή εκπαίδευση στην μετά COVID-19 εποχή»

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει

Πρόστιμο στο GNTM για την Ελαφόνησο
Πρόστιμο στο GNTM για την Ελαφόνησο

Για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

On Air η καμπάνια «Can’t Miss Thessaloniki»
On Air η καμπάνια «Can’t Miss Thessaloniki»

Η Θεσσαλονίκη μοιράζεται τις εμπειρίες της με το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό και το προσκαλεί να επισκεφθεί την πόλη


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ© 2001-2021 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας