ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19-3-2024

Εικοστή πέμπτη επέτειος του πολέμου των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας

Συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ στις εκδηλώσεις

Εικοστή πέμπτη επέτειος του πολέμου των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Βελιγράδι, στην εικοστή πέμπτη επέτειο από την έναρξη του βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ένας πόλεμος, κατά τον οποίο τα δολοφονικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία με πολλές χιλιάδες βόμβες και πυραύλους απεμπλουτισμένου ουρανίου, καταστρέφοντας κτίρια, γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρόμους, δημόσιες υποδομές, χημικά εργοστάσια και πολλούς άλλους στόχους, προκαλώντας χιλιάδες θύματα και μία ανυπολόγιστη ραδιενεργή και χημική ρύπανση σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο, οι συνέπειες της οποίας είναι εμφανείς και σήμερα, και θα είναι για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα εκείνου του βρώμικου πολέμου ήταν η διάλυση της κυρίαρχης χώρας, η αλλαγή των συνόρων, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η εμφάνιση κρατών-προτεκτοράτων, ζέουσες πληγές που απειλούν και σήμερα να ανάψουν καινούργιες φωτιές στα Βαλκάνια.

Σύσσωμος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, τότε, στάθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας! Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Γιουγκοσλαβίας με εκατοντάδες, καθημερινές διαδηλώσεις, πορείες και συναυλίες διαμαρτυρίας, με το κλείσιμο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με μπλοκάρισμα των δρόμων, των σιδηροδρόμων και των συνόρων που οδηγούσαν τα δολοφονικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εκεί. Εκατοντάδες μέλη των εργατικών συνδικάτων, της ΕΕΔΥΕ, των συλλόγων γυναικών και άλλων μαζικών φορέων του λαού μας βρέθηκαν στη Γιουγκοσλαβία, μεταφέροντας το μήνυμα της συμπαράστασης εκεί. Καταφέραμε να επιβραδύνουμε την προώθησή των νατοϊκών δολοφόνων για περίπου 3 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των νατοϊκών επιτελείων. Δείξαμε ότι ο λαός μας δε συναινεί να μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο των δολοφόνων ενάντια σε κανένα άλλο λαό και χώρα.

Σήμερα, ο λαός μας στέκεται και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας!
Αγωνίζεται ενάντια στο συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην ανείπωτη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Απαιτεί επίμονα να επιστρέψουν από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και τα θέατρα του πολέμου όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι φρεγάτες που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Τιμώντας τα θύματα του, προ εικοσιπενταετίας, πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και προβάλλοντας την αντίθεσή του λαού μας στις σημερινές πολύ επικίνδυνες εξελίξεις, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συμμετέχει με την αποστολή μεγάλης ομάδας, 55 μελών και φίλων της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, η οποία θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι το Σάββατο 23 Μάρτη. Η αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν εκεί από το Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων, με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Η εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
- Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ - Δεν ξεχνάμε», στην οποία η ΕΕΔΥΕ θα έχει τη δική της εισήγηση,
- Ανοικτές εκδηλώσεις στο μνημείο των πεσόντων παιδιών του 1999 και στο μνημείο της Αιώνια Φλόγας της αντινατοϊκής αντίστασης στο Πάρκο Φιλίας.

Μία μέρα πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από Σερβία, Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Αγγλία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κούβα, Βραζιλία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία και Νότια Αφρική.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν οι Pallab Sengupta πρόεδρος του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης γενικός γραμματέας και ΗρακλήςΤσαβδαρίδης εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος και ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέαςαντίστοιχα. Στη Διεθνή Διάσκεψηθα συμμετέχουν από την Ελλάδα επίσης η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), Ανέστης Τσουκαράκης.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 75 χρόνια ζωής και δράσης, θα ανακοινώσει διεθνή καμπάνια και εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα «75 χρόνια πρωτοπόρας δράσης για έναν κόσμο της Ειρήνης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων».

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ο Μπάμπης Χατζάκος της TheFutureCats στο 2ο Meet-up του Trophy 2024
Ο Μπάμπης Χατζάκος της TheFutureCats στο 2ο Meet-up του Trophy 2024

Mε θέμα «Το E-commerce στην καινοτομία των τροφίμων»

Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour
Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour

Η απόλυτη εμπειρία γκολφ έρχεται στη Χαλκιδική

Τιμώμενη xώρα η Πολωνία στη Freskon Helexpo
Τιμώμενη xώρα η Πολωνία στη Freskon Helexpo

Ένας μεγάλος παραγωγός φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη

Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης»

Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο
Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο

Ενα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή εξέλιξη του τουριστικού κλάδου

Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας
Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge