ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18-3-2024

Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης»

Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Το Σάββατο 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης» (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη, πολιτικού αναλυτή, και Ηλία Τσαουσάκη, πολιτικού επιστήμονα.

Κεντρικοί ομιλητές στην ανοιχτή συζήτηση ήταν οι δύο επιμελητές της έκδοσης καθώς και οι: Άννα Ευθυμίου, Βουλεύτρια ΝΔ, Α΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, πρώην Υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών, πρώην Υπουργός και Έφη Αχτσιόγλου, Βουλεύτρια ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Δυτικός Τομέας Αθηνών, πρώην Υπουργός. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα.

Αρχικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης καλωσόρισε το κοινό, ανέφερε πως το αφιέρωμα στη Δημοκρατία θα συνεχιστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Νοέμβριο, αλλά και στο Evia Film Project, τον Ιούλιο του 2024 και πριν δώσει το λόγο στη Ράνια Τζίμα, είπε χαρακτηριστικά ότι «η τέχνη και το σινεμά είναι πολιτικές πράξεις».

Η Ράνια Τζίμα εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης και που βλέπει πολλούς ανθρώπους της πόλης να μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς για το πώς το αφήγημα της Μεταπολίτευσης μας αφορά ακόμη και με ποιον τρόπο θα κάνουμε το επόμενο βήμα.

Ο Ηλίας Τσαουσάκης, ευχαρίστησε τους ομιλητές και το Φεστιβάλ, ιδιαίτερα τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και την Ελίζ Ζαλαντό, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ όσους εργάζονται στο Φεστιβάλ και είναι οργανικό μέρος μιας επιτυχίας που δεν αφορά μόνο το καλλιτεχνικό κομμάτι. Το Φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση, έχει τις κεραίες του ανοιχτές, βαθιά δημοκρατικότητα και έχει τη δύναμη να είναι παρόν διαρκώς για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, με τρόπο ψύχραιμο και ουσιαστικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της διαρκούς αναζήτησης του Φεστιβάλ, κάνει αυτό το αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και εκεί ακριβώς εντάσσεται το βιβλίο μας. Μιλάμε για μισό αιώνα αδιάλειπτης εκλογικής ιστορίας, χωρίς αμφισβητήσεις και διαλείμματα. Καταγράφουμε την αποτίμηση της περιόδου, σ’ αυτήν την περίοδο των μεγάλων αντιφάσεων, με 17 ιστορίες από 17 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις».

Ο Πέτρος Ιωαννίδης τόνισε:«Η ιδέα μας για το βιβλίο, λίγο μετά τη γέννησή της, μεταφέρθηκε στον αείμνηστο καθηγητή μας Ηλία Νικολακόπουλο και σκεφτήκαμε να κάνουμε πόντκαστ μια σειρά συζητήσεων με πολύ σημαντικούς πολιτικούς αναλυτές της χώρας μας. Δυστυχώς, στην πορεία χάσαμε τον Ηλία Νικολακόπουλο, ένα πλήγμα για την πολιτική επιστήμη. Έμπνευση ήταν μια εκπομπή του ίδιου για τις εκλογές του 2012». Στη συνέχεια, μίλησε επιγραμματικά για τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναφέρονται στο βιβλίο και συνθέτουν το νήμα της μεταπολίτευσης.

Στη συνέχεια, η Ράνια Τζίμα απηύθυνε το ερώτημα «τι είναι τελικά η μεταπολίτευση» ζητώντας από κάθε ομιλητή να αναφερθεί σε μια συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Η Άννα Ευθυμίου μίλησε για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1974 και του 1977, ο Σωκράτης Φάμελλος για την αναμέτρηση του 2012, ο Παύλος Γερουλάνος συνέδεσε τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1977 και του 1981 και η Έφη Αχτσιόγλου ανέλυσε την αναμέτρηση του 2015.

Η Άννα Ευθυμίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ, έναν φάρο πολιτισμού για την πόλη μας που δίνει προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά. Το βιβλίο αυτό αξίζει να το διαβάσουμε όλοι και δημιουργεί ένα πολιτικό ημερολόγιο με βάθος και ουσία, με μια ροή σχεδόν κινηματογραφική. Η ανάλυση όλων των επιστημόνων είναι εξαιρετική και μας φέρνει στο νου τον αείμνηστο Ηλία Νικολακόπουλο, που ήταν ταυτισμένος με τις εκλογές. Το βιβλίο αποτελεί ένα χρήσιμο και απαραίτητο πολιτικό εργαλείο. Αναλύει πολιτικά διλήμματα και αναφέρεται σε κομματικά συνθήματα που μεγάλωσαν γενιές».

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ και ιδιαίτερα τη Γενική Διευθύντρια, Ελίζ Ζαλαντό, για την απάντησή της στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο και πρόσθεσε: «Το ωραίο αυτό βιβλίο έχει πολύ σημαντικό και χρήσιμο αποτύπωμα, με έκανε να θυμηθώ πολλά πράγματα και όσον αφορά την εκλογική ιστορία, τον ίδιο τον Ηλία Νικολακόπουλο. Γιατί τον περιμέναμε όλοι να σχολιάσει; Γιατί είχε επάρκεια, αξιοπιστία και ηθική ανάγνωση των πραγμάτων».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο είναι εξαιρετικό με επιμελητές ενημερωμένους στην στρατηγική των εκλογών. Αν κάτι λέει το βιβλίο για το παρελθόν μας, έχει μεγαλύτερη σκιά για το παρόν μας. Το βιβλίο είναι μια άσκηση για το πώς βλέπουμε τη Μεταπολίτευση. Μου λείπει μόνο ένα κεφάλαιο, γραμμένο από τους επιμελητές, με τίτλο «τι καταλάβαμε», δηλαδή τι κρατάμε από τη Μεταπολίτευση και τι αφήνουμε πίσω. Τα θέματα που επικρατούν στο βιβλίο είναι η δημοκρατία, η οικονομία και η λειτουργία του κράτους. Όλα τα κοινωνικά θέματα σήμερα, η παιδεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, είναι όλα κομπάρσοι των μεγάλων θεμάτων».

Τέλος, τον λόγο πήρε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία είπε μεταξύ άλλων «Θα έλεγα πως η λέξη που απαντά στο ‘τι είναι η μεταπολίτευση’ είναι η λέξη ‘εκδημοκρατισμός’, που είναι δύο πράγματα: κοινοβουλευτική σταθερότητα και ουσιαστική δημοκρατία. Περισσότερη ισότητα και κοινωνικά δικαιώματα που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη Δημοκρατία. Η μεγάλη συμβολή του βιβλίου είναι ότι βλέπει τα κοινωνικά αιτήματα και τα συνδέει με τις διεθνείς εξελίξεις, ακολουθώντας την παράδοση του Νικολακόπουλου».

Κλείνοντας την εκδήλωση η Ράνια Τζίμα πρότεινε να επαναληφθεί η συζήτηση με το πέρας της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, για να δημιουργηθεί το πόντκαστ των επόμενων εκλογών.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ο Μπάμπης Χατζάκος της TheFutureCats στο 2ο Meet-up του Trophy 2024
Ο Μπάμπης Χατζάκος της TheFutureCats στο 2ο Meet-up του Trophy 2024

Mε θέμα «Το E-commerce στην καινοτομία των τροφίμων»

Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour
Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour

Η απόλυτη εμπειρία γκολφ έρχεται στη Χαλκιδική

Τιμώμενη xώρα η Πολωνία στη Freskon Helexpo
Τιμώμενη xώρα η Πολωνία στη Freskon Helexpo

Ένας μεγάλος παραγωγός φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη

Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Μισός αιώνας εκλογές - Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης»

Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο
Οι TheFutureCats στην εκδήλωση της Π.Ο.Ξ. για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουριστικό Κλάδο

Ενα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή εξέλιξη του τουριστικού κλάδου

Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
Εκδήλωση τιμής για τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας
Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge