ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3-4-2021

Φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου

Με καλώδια ή φορτιστή μπαταρίας

Φόρτιση μπαταρίας αυτοκινήτου

Εάν η μπαταρία του αυτοκινήτου αδυνατήσει αρκετά, τότε δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ισχύ ώστε να εκκινήσει ο κινητήρας. Στα παλιά αυτοκίνητα, η άμεση λύση στο πρόβλημα ήταν να σπρώξουμε το αυτοκίνητο - όταν αυτό ήταν δυνατό - και να βάλουμε ταχύτητα, αλλά αυτό είναι παλιά ιστορία και δεν ισχύει σήμερα διότι δεν υπάρχουν πλέον τόσο παλιά αυτοκίνητα.

Πλέον, εάν αδειάσει η μπαταρία του αυτοκινήτου, υπάρχουν δύο τρόποι για να θέσουμε το όχημα σε κίνηση.

Ο πρώτος και γρηγορότερος, είναι με τη χρήση μιάς άλλης μπαταρίας την οποία μπορεί να έχουμε (σπάνιο) ή από την μπαταρία άλλου οχήματος. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την μπαταρία άλλου οχήματος θα πρέπει να συνδέσουμε τις δύο μπαταρίες, του άλλου οχήματος και του δικού μας με καλώδια. Τα καλώδια θα πρέπει να έχουν μεγάλη διατομή καθώς το ρεύμα που θα περάσει μέσα από αυτά είναι αρκετά αμπέρ. Τέτοια καλώδια πωλούνται ακόμη και σε βενζινάδικα και καλό θα είναι όλοι οι κάτοχοι οχημάτων να διαθέτουν ένα ζευγάρι.

Τα καλώδια έχουν δύο χρώματα, μαύρο και κόκκινο. Δεν υπάρχει κάποια κατασκευαστική διαφορά μεταξύ των καλωδίων, απλά έχουν διαφορετικό χρώμα για να μην τα μπερδέψουμε όταν θα συνδέσουμε τις δύο μπαταρίες.

Η σύνδεση των δύο μπαταριών πρέπει να γίνει παράλληλα - όρος που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρολογικά - ηλεκτρονικά. 

Κάθε μπαταρία έχει δύο πόλους που διακρίνονται  με τα σύμβολα συν (+) και πλην (-) και αντίστοιχα με τα χρώματα κόκκινο και μαύρο. Το μαύρο αντιστοιχεί στον αρνητικό πόλο και το κόκκινο στον θετικό.

Για να συνδέσουμε δύο μπαταρίες παράλληλα, θα πρέπει να συνδέσουμε τους ίδιους πόλους μαζί. Το μαύρο με το μαύρο και το κόκκινο με το κόκκινο.
Ο άλλος τρόπος για να φορτίσουμε μία μπαταρία, είναι με κάποιον φορτιστή του εμπορίου. Υπάρχουν φορτιστές μπαταριών αυτοκινήτου οι οποίοι παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα φόρτισης με την σωστή ένταση και στον απαιτούμενο χρόνο για να φορτίσουν μία μπαταρία. Και πάλι, η σύνδεση γίνεται παράλληλα, δηλαδή το μαύρο με το μαύρο και το κόκκινο με το κόκκινο.

Εάν η μπαταρία δεν είναι εντελώς ξεφόρτιστη, μία φόρτιση 2-3 ωρών είναι ικανή να δώσει αρκετό ρεύμα ώστε να εκκινήσει το όχημα.

Για να χρησιμοποιήσουμε τον φορτιστή, βγάζουμε την μπαταρία από το όχημα (μπορεί να γίνει και επί τόπου αν δεν υπάρχει περίπτωση κάποιου τυχαίου βραχυκυκλώματος), την τοποθετούμε σε ασφαλές σημείο (και πάλι υπό το φόβο βραχυκυκλώματος) και συνδέουμε την συσκευή φόρτισης με την μπαταρία, όπως είπαμε το μαύρο με το μαύρο και το κόκκινο με το κόκκινο.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Formula 1 στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Η Formula 1 στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Ενα επικό show που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

8η μεταξύ των ελληνικών πληρωμάτων η VE2 Rally Team στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023
8η μεταξύ των ελληνικών πληρωμάτων η VE2 Rally Team στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Με οδηγό και συνοδηγό τον Βασίλειο και τον Ιωάννη Βελάνη

Θέλω να αγοράσω μηχανάκι. Τί να προσέξω?
Θέλω να αγοράσω μηχανάκι. Τί να προσέξω?

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με μηχανάκια

Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για ηλεκτρικά TAXI
Άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για ηλεκτρικά TAXI

Η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ΤΑΞΙ επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ




© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge