ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
4-11-2019

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες της Τρίτης 5 Νοεμβρίου

Προβολές από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά τη νύχτα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι ταινίες της Τρίτης 5 Νοεμβρίου

Οι ταινίες που θα προβληθούν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:


12:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ο εγκληματίας
Ο Γκιόργκι, ένας εσωστρεφής εικοσιοκτάχρονος μηχανικός, βρίσκει τυχαία στην άκρη του δρόμου το άψυχο σώμα ενός διάσημου τερματοφύλακα. Ενθουσιασμένος με την αναπάντεχη και μακάβρια ανακάλυψή του, δεν αναφέρει τίποτα σε κανένα, όμως σύντομα απογοητεύεται καθώς το σπουδαίο μυστικό του παίζει πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια. Πιο ζωντανός από ποτέ, χάρη στο συμβάν αυτό που του έχει γίνει έμμονη ιδέα, ο Γκιόργκι αποφασίζει να ανακαλύψει μόνος του τον δολοφόνο, προσπερνώντας στην πορεία κάθε ηθικό φραγμό. Ένα κράμα ψυχολογικού θρίλερ και αστυνομικού μυστηρίου, που σταδιακά ξεδιπλώνεται σε μια ντοστογιεφσκικού τύπου παραβολή για την ανθρώπινη συντριβή.


12:30
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Άνταμ και Έβελιν
Η ταινία Άνταμ και Έβελιν είναι η ιστορία ενός ζευγαριού από την επαρχία της Ανατολικής Γερμανίας η οποία διαδραματίζεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1989. Ο Άνταμ είναι ένας ράφτης που έχει δημιουργήσει μια βολική γωνίτσα για τον εαυτό του, ενώ η Έβελιν εργάζεται ως σερβιτόρα. Όταν τσακώνει τον Άνταμ να αγκαλιάζειμια πελάτισσά του, φεύγει θυμωμένη. Πηγαίνει διακοπές στην Ουγγαρία, παίρνοντας μαζί της όχι τον Άνταμ, όπως σχεδίαζαν, αλλά τη φίλη της τη Σιμόν και το αγόρι της τελευταίας, τον Δυτικογερμανό Μάικλ. Ο Άνταμ ακολουθεί την Έβελυν. Καθ’ οδόν προς την Ουγγαρία, παίρνει μαζί του στο αυτοκίνητο την Κάτια, η οποία προσπαθεί να περάσει τα όλο και πιο διάτρητα σύνορα και να διαφύγει στη Δύση. Ξανά και ξανά, ο Άνταμ ανοίγει τα μάτια του σαν να ξυπνά από ένα όνειρο.


12:45
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Καθημερινές γυναίκες
“Fear of a female planet?”: Έτσι τελειώνει το Kool Thing των Sonic Youth στην πιο εμβληματική σκηνή του Simple Men του Χαλ Χάρτλεϊ. Το Simple Women μάς μεταφέρει ατρόμητα στο σύνθετο σύμπαν δύο γυναικών που έρχονται κοντά χάρη στο σινεμά, για να γνωρίσουν και να χάσουν τον εαυτό τους που κρύβεται πίσω από τη δημόσια εικόνα. Μια νεαρή, ανήσυχη σκηνοθέτις αποφασίζει να γυρίσει μια ταινία με πρωταγωνίστρια την Ελίνα Λόουενσον, μούσα του Χαλ Χάρτλεϊ και είδωλο της εφηβείας της. Ένα ευφυέστατο και τρυφερό παιχνίδι αντικατοπτρισμών, με όχημα τη μαγεία και τον καθημερινό μόχθο του σινεμά.


12:45
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Οροσλάν
Η είδηση του θανάτου του Οροσλάν κάνει γρήγορα τον γύρο του χωριού, προκαλώντας βαθιά θλίψη στους κατοίκους. Σύμφωνα με τις παραδοσιακές τελετουργίες του πένθους, η κοινότητα καλείται να μοιραστεί το βίωμα της απώλειας και να αποχαιρετήσει τον θανόντα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη φυσική ροή των πραγμάτων και οι ζωντανοί να συνεχίσουν την πορεία τους. Στην αγρυπνία που ακολουθεί, οι συγχωριανοί αφηγούνται προσωπικές ιστορίες για τη ζωή του εκλιπόντος, που συνυφαίνονται με λαϊκές δοξασίες για τους νεκρούς. Μια νατουραλιστική πραγματεία για τη ζωή και τον θάνατο, σε τρεις πράξεις.


13:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Common Birds
Ο Τάσος και ο Κώστας, δύο Αθηναίοι που δεν θέλουν πλέον να πληρώνουν τα χρέη τους, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Καθοδηγούμενοι από ένα μυστηριώδες κάλεσμα κορακιού, περπατάνε μέσα από το αστικό περιβάλλον, ώσπου φτάνουν σε μια ζώνη που αποτελεί πέρασμα από όπου μεταφέρονται σε ένα αρχαίο δάσος: το βασίλειο των πτηνών. Εδώ, συναντούν την Hoopoe, που είναι κατά το ήμισυ πτηνό και κατά το ήμισυ γυναίκα, η οποία τους μαθαίνει πώς ζουν τα πουλιά, μοιράζοντας μεταξύ τους τα αγαθά και τις μαγικές δυνάμεις του δάσους. Ωστόσο, ένας άνδρας έχει άλλα σχέδια για τα πουλιά. Μια άβολη, αλλά ιδιαίτερα διαφωτιστική συνάντηση θα τελεστεί ανάμεσα στα είδη.


13:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Μη νομίζεις πως θα ουρλιάξω
Αυτοεξόριστος για μήνες σε ένα μικρό χωριό της Αλσατίας, μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, ο Φρανκ Μποβέ αναπλάθει τον σταδιακό του εθισμό στη μοναξιά. Μόνη του παρηγοριά το σινεμά, καθώς κάθε βράδυ βυθίζεται λαίμαργα σε ένα παράλληλο σύμπαν που λειτουργεί ως ανάχωμα καλαισθησίας μπροστά στην ασχήμια των πραγμάτων. Σταδιακά, το καταφύγιό του μετατρέπεται σε κελί, και οι ταινίες από παράθυρα διαφυγής γίνονται παραμορφωτικοί καθρέφτες. Ένα οδοιπορικό κάθαρσης στη βασανισμένη ψυχή του καλλιτέχνη, με οδηγό ένα κεραυνοβόλο κολάζ από εκατοντάδες κινηματογραφικα ενσταντανέ. Το μονοπάτι που οδηγεί στο φως περνά πάντα μέσα από το σκοτάδι.


14:15
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Στάση
Φιλιππίνες, 2034. Η χώρα έχει βυθιστεί στο έρεβος: ο ήλιος έχει εξαφανιστεί, έπειτα από μια κολοσσιαία φυσική καταστροφή, την ίδια στιγμή που ένας παρανοϊκός πρόεδρος δικαιολογεί την τυραννική εξουσία του στη βάση μιας ελέω θεού εντολής. Στις Φιλιππίνες του σήμερα, η παρουσία ενός ιπτάμενου στρατού από drones που επιβάλλουν τακτικές κοινωνικού ελέγχου υπονοεί ένα μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό. Μια δυστοπική αλληγορία για το ζοφερό παρόν που φωλιάζει σε ένα χαοτικό μέλλον, η οποία αιχμαλωτίζει τον «ψυχικό κατακλυσμό της χώρας». Ένα πολιτικά φορτισμένο κράμα επιστημονικής φαντασίας και υποδόριου τρόμου, που τρυπώνει σε μια σιωπηλή άβυσσο διαβρωτικής λήθης.


15:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Λευκό σε λευκό
Χιλή, αρχές του 20ού αιώνα. Ο Πέδρο, φωτογράφος στο επάγγελμα, ταξιδεύει σε ένα παγωμένο και απομακρυσμένο νησί στη Γη του Πυρός, έχοντας προσληφθεί από έναν ντόπιο μεγαλοκτηματία προκειμένου να απαθανατίσει τη γαμήλια τελετή του. Ο Πέδρο ανακαλύπτει σύντομα πως η μέλλουσα νύφη είναι ακόμη παιδί και κυριεύεται από ένα πατρικής χροιάς ερωτικό πάθος. Όταν όμως η απαγορευμένη του εμμονή αποκαλυφθεί, ο Πέδρο πέφτει θύμα εκβιασμού και εξαναγκάζεται να προσχωρήσει σε ένα στρατιωτικό κίνημα που έχει ως σκοπό να εξαλείψει από προσώπου γης τους αυτόχθονες πληθυσμούς και να υφαρπάξει τα εδάφη τους. Ένα πολιτικά φορτισμένο θρίλερ που εξερευνά μια από τις πιο σκοτεινές και αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία της χώρας.


15:00
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ο πυρετός
Μετά τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, ο Ζουστίνο, φύλακας στα αχανή ναυπηγεία της Μανάους, ζει με τη νοσοκόμα μοναχοκόρη του. Όταν θα του ανακοινώσει πως φεύγει για σπουδές στη Μπραζίλια, ο Ζουστίνο θα προσβληθεί από έναν μυστηριώδη πυρετό, τον οποίο οι γιατροί αδυνατούν να εξηγήσουν ή να γιατρέψουν. Ένα κράμα πραγματικότητας και μυθοπλασίας που κινείται πέρα από τα στενά χωροχρονικά όρια, σε ένα ονειρώδες σύμπαν απόκοσμης ρευστότητας και ανατριχιαστικής απλότητας. Έτη φωτός μακριά από τις φωτογενείς απεικονίσεις των ιθαγενών πολιτισμών, ένα οδοιπορικό σε μια ουδέτερη ζώνη αυτοεξορίας, ανάμεσα στην αρχέγονη δύναμη της φύσης και την αποκτήνωση της αστικής ζούγκλας.


15:00
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Ιστορία του θανάτου μου
O θρυλικός εραστής Τζιάκομο Καζανόβα, γερασμένο κακέκτυπο πια του πρότερου ένδοξου εαυτού του, ταξιδεύει στην Τρανσυλβανία και συναντά τον κόμη Δράκουλα, ο οποίος βρίσκεται στο απόγειο της αίγλης του. Ο Άλμπερτ Σέρα παραποιεί τον τίτλο των απομνημονευμάτων του Καζανόβα (Η ιστορία της ζωής μου) και ενορχηστρώνει έναν υπερβατικό διάλογο ανάμεσα σε δύο αρχετυπικές φιγούρες, αποτυπώνοντας με αλληγορικό τόνο και παιγνιώδη διάθεση τη μετάβαση της ευρωπαϊκής διανόησης από τον ρασιοναλισμό στον ρομαντισμό. Δύο κόσμοι, ισότιμα μοιρασμένοι ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ενταγμένοι στον αιώνιο κύκλο παρακμής και διαδοχής που απαντά όχι μόνο στη φύση, αλλά και στον ανθρώπινο πολιτισμό.


15:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Τα παιδιά των νεκρών
Στο μυθιστόρημα Τα παιδιά των νεκρών της Ελφρίντε Γέλινεκ, οι νεκροί ανασταίνονται. Ακόμη και όσοι έφεραν τη σβάστικα και το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ στο πέτο, τους οποίους κατά κανόνα τόσο εύκολα και τόσο πρόθυμα λησμονούν τα επίσημα ιστορικά κιτάπια. Χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες ηθοποιούς και φιλμ Super 8, στη Στυρία της Αυστρίας (δηλαδή στο αυθεντικό σκηνικό του βιβλίου), το σκηνοθετικό δίδυμο από το Nature Theater of Oklahoma δημιούργησε ένα κράμα από λογοτεχνία, περφόρμανς και σινεμά, όπου το γκροτέσκο και το φαιδρό θριαμβεύουν, επιτρέποντας στον θεατή να βυθιστεί στο σύμπαν του κειμένου και την ίδια στιγμή να ξεφύγει από τη δίνη του.


15:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Ανήκειν
Ένας αθέατος αφηγητής εξιστορεί, ψυχρά, τη δολοφονία που διέπραξαν αυτός και η σύντροφός του. Θύμα η μητέρα της γυναίκας, η οποία δεν ενέκρινε τη σχέση τους. Η αφήγηση διαπλέκεται με εικόνες ενός μουντού αστικού τοπίου, όπου κυριαρχεί η μελαγχολία. Στη συνέχεια, σε τόνους πιο ζεστούς και εγκάρδιους, γινόμαστε μάρτυρες του πρώτου ερωτικού σκιρτήματος των δύο μετέπειτα δολοφόνων. Αντλώντας έμπνευση από μια αληθινή ιστορία, τη δολοφονία της γιαγιάς του από τη θεία του και τον εραστή της, ο σκηνοθέτης στοχάζεται, δίχως να κρίνει, τις υπόγειες και ακατανόητες δυνάμεις που σμιλεύουν τα ανθρώπινα κίνητρα.


17:00
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Αντάρτης
Αύγουστος του 1849, και οι αυστριακές δυνάμεις πνίγουν στο αίμα την εξέγερση των Ούγγρων κατά της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Ο Μπόρναμπας αναζητεί απεγνωσμένα τον αδερφό του, σε ένα καλοκαιρινό τοπίο εμποτισμένο από απερίγραπτη ομορφιά και ανείπωτη φρικαλεότητα. Όταν διασταυρωθεί με τους συμπολεμιστές του τραυματία αδερφού του, καθώς υποχωρούν στο δάσος, ο Μπόρναμπας αναγκάζεται να τους ακολουθήσει, αποκρύπτοντας ότι είχε αποφύγει τη στράτευση. Το τέλος βρίσκεται προ των πυλών και ο θάνατος είναι πάντα σε απόσταση αναπνοής. Μια μινιμαλιστική πλην διαπεραστική ματιά που αιχμαλωτίζει τη βασανιστική προσμονή του αναπόφευκτου, κατεδαφίζοντας κάθε υπόνοια ψεύτικου και κατασκευασμένου ηρωισμού.


17:30
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Άνωση
Στα βάθη της καμποτζιανής ενδοχώρας, ο δεκατετράχρονος Τσάκρα δουλεύει στους ορυζώνες με την οικογένειά του. Διψά για ανεξαρτησία και έρχεται σε συνεννόηση με έναν μεσάζοντα που υπόσχεται πως θα του βρει δουλειά σε ένα εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη. Χωρίς να πει κουβέντα σε κανέναν, ταξιδεύει στην Μπανγκόκ για να βρει την τύχη του. Μετά από το εξοντωτικό ταξίδι, συνειδητοποιεί την πικρή αλήθεια. Αυτός και οι συμπατριώτες συνταξιδιώτες του είναι πλέον σκλάβοι σε μια ψαρότρατα. Η ζωή του έχει πλέον μετατραπεί σε ένα ατελείωτο μαρτύριο και ο Τσάκρα αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος προς την ελευθερία περνά μέσα από τη βία.


17:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Ήμουν στο σπίτι, αλλά
Ο δεκατριάχρονος Φίλιπ επέστρεψε σπίτι, σαν να μην συνέβη τίποτα, αφού αγνοούνταν για μια ολόκληρη εβδομάδα. Η εξαφάνιση του αγοριού είχε βυθίσει την οικογένειά του αλλά και την τοπική κοινωνία σε μια πένθιμη αγωνία, αλλά –όσο κι αν ακούγεται παράδοξο– η επανεμφάνισή του είναι ο καταλύτης που θα πυροδοτήσει μια έκρηξη υπαρξιακής απόγνωσης. Μια φιλοσοφική σπουδή στη σύγχρονη αποξένωση, διανθισμένη με προσεγμένες πινελιές αντισυμβατικού χιούμορ, στην οποία οι άνθρωποι, οι λέξεις και οι σχέσεις περιφέρονται σαν φαντάσματα, θαρρείς εμβρόντητοι μπροστά στο θέαμα της ζωής. Ένα αινιγματικό πορτρέτο μιας οικογενειακής κρίσης, λουσμένο σε ένα εκτυφλωτικό φθινοπωρινό φως.


17:45
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Λίλιαν
H βίζα της Λίλιαν, μιας Ρωσίδας μετανάστριας που μένει στη Νέα Υόρκη, έχει μόλις εκπνεύσει. Η μόνη επιλογή που έχει είναι να επιστρέψει στην πατρίδα της, στην πρότερη ζωή της για την οποία δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Η Λίλιαν ξεκινά να περπατά δίχως σκοπό, περιφερόμενη σε ερημωμένες πόλεις και αχανείς αυτοκινητόδρομους. Μοιάζει με εξωγήινο που έχει ναυαγήσει στη Γη, αόρατη σε μια κοινωνία αδιάφορη και απρόσιτη. Μια ληθαργική ταινία δρόμου στην καρδιά της αμερικανικής ενδοχώρας, όπου οι άνθρωποι τρέφουν τη θλίψη τους και τρέφονται από αυτήν.


18:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Ριάλτο
Ο μεσήλικας οικογενειάρχης Κολμ βιώνει μια βαθιά υπαρξιακή κρίση. Ο πρόσφατος θάνατος του αυταρχικού πατέρα του, με τον οποίο δεν έλυσαν ποτέ τις διαφορές τους, και η απώλεια της δουλειάς του στα ναυπηγεία του Δουβλίνου τον έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν την ψυχική κατάρρευση. Αδυνατώντας να μοιραστεί το βάρος με την αφοσιωμένη σύζυγό του αλλά και να επικοινωνήσει με τα δυο παιδιά του, ο Κολμ βρίσκει καταφύγιο στο πρόσωπο του δεκαεννιάχρονου Τζέι, με τον οποίο θα εξερευνήσει την καταπιεσμένη του σεξουαλικότητα. Ένα χαμηλόφωνο δράμα για την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανομολόγητες επιθυμίες του και τις αβάσταχτες προσδοκίες των άλλων.


18:00
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Γκούνις: Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας
Οι Γκούνις, μια συμμορία νεαρών στην πόλη της Αστόρια, ανακαλύπτουν έναν παλιό χάρτη στην σοφίτα ενός σπιτιού, ο οποίος δείχνει τον δρόμο για τον χαμένο θησαυρό του πειρατή Μονόφθαλμου Γουίλι. Η σύμπραξη του Ρίτσαρντ Ντόνερ (σκηνοθεσία) με τον Κρις Κολόμπους (σενάριο) και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ (παραγωγή) μάς έδωσε μια από τις αγαπημένες και πιο εμβληματικές ταινίες της δεκαετίας του ’80.


18:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Σκοπιά
Ένα πρωτότυπο βουκολικό steampunk δράμα με μια νεαρή πρωταγωνίστρια-αποκάλυψη και μια ζοφερή ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο Πνεύμα του μελισσιού του Βίκτορ Ερίθε. Η Σκοπιά είναι μια ταινία-μυστικό. Δεν περιγράφεται εύκολα, άλλα βιώνεται πολύ έντονα. Ένα πανέμορφο ντεμπούτο από τον Βίνσεντ Γουόρντ, το οποίο υπήρξε και η πρώτη συμμετοχή ταινίας από την Νέα Ζηλανδία στο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών.


18:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Αύριο, θα
Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Λι έχει μεταναστεύσει από την επαρχία στο Πεκίνο, όπου βρίσκει δουλειά ως νυχτοφύλακας σε ένα αχανές κτιριακό συγκρότημα. Το Πεκίνο του Λι απέχει έτη φωτός από την εικόνα μιας υπερσύγχρονης μεγαλούπολης που σφύζει από ζωή, θυμίζοντας περισσότερο μια χωματερή ανθρώπων που περιβάλλονται από ερείπια και σκουπίδια. Σαν φάντασμα που περιφέρεται χωρίς σκοπό, ο Λι εκτελεί με την απάθεια μιας μηχανής μικροδουλειές που κανείς δεν του έχει αναθέσει και κανείς δεν παρατηρεί. Ένα κράμα ωμότητας και λυρισμού, με μεγαλοπρεπή στατικά πλάνα, φυσικούς ήχους και μη επαγγελματίες ηθοποιούς, που μεταμορφώνει τη στρεβλωμένη πραγματικότητα σε μια καθόλα χειροπιαστή αλήθεια.


19:30
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Υπόθεση Μακαβέγιεφ ή Δίκη σε μια κινηματογραφική αίθουσα
Ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τη θέση που επιφύλασσε η πρώην σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία στους καλλιτέχνες-κινηματογραφιστές. Πιο συγκεκριμένα, το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στην πολιτική συγκυρία και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικράτησε στη γιουγκοσλαβική κοινωνία της εποχής, που οδήγησαν –προφανώς με την ενορχήστρωση του γιουγκοσλαβικού Κομμουνιστικού Κόμματος– στην απαγόρευση της ταινίας του Μακαβέγιεφ Τα μυστήρια του οργανισμού (1971). Ένας διεισδυτικός φόρος τιμής σε έναν θρυλικό σκηνοθέτη, που αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες και άλλαξε μια για πάντα το τοπίο του γιουγκοσλαβικού σινεμά.


20:00
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Η ανθολογία μιας πόλης-φάντασμα
Ένα χωριό στην περιοχή του Κεμπέκ συνταράσσεται από την απρόσμενη απώλεια ενός 21χρονου. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για ατύχημα ή αυτοκτονία, όλοι υποψιάζονται ότι ισχύει το δεύτερο. Η τραγωδία βυθίζει το χωριό στο πένθος, στην αμηχανία και την ένοχη σιωπή, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την εμφάνιση αλλόκοτων φαινομένων: αμίλητες φιγούρες εμφανίζονται φευγαλέα, ανεξήγητοι θόρυβοι ηχούν στο κενό.. Μια αινιγματική και ατμοσφαιρική αλληγορία για τον μαρασμό των μικρών κοινοτήτων, τη δυσκολία αποδοχής του Άλλου, την αδυναμία ενσωμάτωσης του επώδυνου παρελθόντος στο εύθραυστο παρόν.


20:00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ
Αδερφή
Μια μητέρα και οι δύο κόρες της παλεύουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Βουλγαρία. Η Ράινα μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της και τη μητέρα τους κατασκευάζουν μινιατούρες και χρηστικά αντικείμενα από πηλό, τα οποία πωλούν σε τουρίστες και περαστικούς. Στο φτωχικό εργαστήρι, η αιθεροβάμων Ράινα επινοεί διαρκώς ιστορίες, στην προσπάθεια να προσθέσει λίγο χρώμα στη μουντή ζωή της. Σύντομα, ωστόσο, τα ευφάνταστα ψέματά της θα ξεπεράσουν κάθε όριο, εκτροχιάζοντας τις οικογενειακές ισορροπίες. Ένα τραχύ φιλμ που συνδυάζει το κοινωνικό πορτρέτο με το ψυχολογικό θρίλερ και το οικογενειακό δράμα σε μια ιστορία που οδηγεί απ’ την ανάποδη στον τόπο της αλήθειας.


20:00
ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών
Δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.


20:30
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ
Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών
Δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους.


20:30
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
Σώμα Χριστού
Ο Ντάνιελ είναι τρόφιμος ενός κέντρου κράτησης ανηλίκων, όπου περνά τις μέρες του στοιχειωμένος από το παρελθόν του. Όνειρό του είναι να γίνει ιερέας, αλλά το ποινικό του μητρώο απαγορεύει κάθε τέτοια σκέψη. Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά. Έτσι, όταν καταφτάνει σε ένα απομακρυσμένο πολωνικό χωριό, ο Ντάνιελ περνιέται για ιερέας και όχι μόνο φορά τα άμφια από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά γίνεται και κοινωνός ενός σκοτεινού μυστικού που βασανίζει την κοινότητα. Ένα πνευματικό οδοιπορικό στην πίστη και την αμαρτία, στις δομές εξουσίας και τις ταξικές συγκρούσεις, μέσα από τα μάτια ενός γοητευτικού και ηθικά αμφιλεγόμενου απόκληρου ήρωα.


20:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Στον τροπικό των φαντασμάτων
Λίγο πριν συμπληρώσει τα 60 της χρόνια, η αραβικής καταγωγής Χαντίγια εργάζεται ως καθαρίστρια στις Βρυξέλλες. Ένα βράδυ, επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά, παίρνει το τρένο, αλλά αποκοιμιέται στη διαδρομή. Θα ξυπνήσει στο τέρμα, στην «άλλη άκρη της πόλης» – μόνη της επιλογή είναι να επιστρέψει με τα πόδια, βαδίζοντας στο άγνωστο, μες στο σκοτάδι. Διασχίζοντας την παγωμένη πόλη, η Χαντίγια διασταυρώνεται με πρόσωπα-ψηφίδες ενός πολύχρωμου αστικού μωσαϊκού, σε μια ιστορία όπου κυριαρχεί η ελπίδα για ένα μέλλον με περισσότερη εμπιστοσύνη και λιγότερο φόβο απέναντι στο διαφορετικό. Ως γνωστόν, είναι το ταξίδι που μετράει και όχι ο προορισμός.


20:30
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Εργατικό δυναμικό
Πόλη του Μεξικού. Δύο αδέρφια και μερικοί ακόμη οικοδόμοι πασχίζουν να τελειώσουν εγκαίρως τις εργασίες σε μια πολυτελή βίλα, ώσπου ξαφνικά ο Κλαούντιο βρίσκει ακαριαίο θάνατο από πτώση.Όταν προκύπτει από τη νεκροψία πως το εργατικό δυστύχημα συνέβη τάχα υπό την επήρεια αλκοόλ, απαλλάσσοντας τον ιδιοκτήτη από όποια υποχρέωση αποζημίωσης, η θλίψη του Φρανσίσκο για τον θάνατο του αδερφού του μετατρέπεται σε οργή. Επιζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη, εξυφαίνει ένα παράδοξο σχέδιο εκδίκησης. Ένα λιτό αλλά πολυεπίπεδο θρίλερ, με μοντάζ χειρουργικής ακρίβειας, που «χτίζει» την αναπάντεχη κορύφωσή του, καταθέτοντας ένα στιβαρό σχόλιο για την ταξική ανισότητα και τις δομές εξουσίας.


20:45
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Διαρρήκτης υψηλής τέχνης
Ο Τζέιμς, ένας γοητευτικός και φιλόδοξος κριτικός τέχνης, γνωρίζει καλά πώς να εντυπωσιάζει το ακροατήριο στις επί πληρωμή διαλέξεις του. Όταν η Βερενίς, μια Αμερικανίδα που ταξιδεύει στην Ευρώπη, μπλέκει στα δίχτυα του, οι δυο τους θα καταλήξουν σε μια πολυτελή βίλα στη λίμνη Κόμο. Ο Κάσιντι, συλλέκτης έργων τέχνης και οικοδεσπότης τους, έχοντας ξεμπερδέψει προ πολλού με τα ηθικά διλήμματα, θέτει σε κίνηση ένα μακιαβελικό σχέδιο, δελεάζοντάς τους με μια ακαταμάχητη πρόταση. Το ζευγάρι δέχεται, και μοιραία οι πόρτες που οδηγούν στο χάος ανοίγουν. Μια στιλάτη νέο-νουάρ φάρσα, γεμάτη ανατροπές, στην οποία όλα πωλούνται και αγοράζονται – ακόμα και η αγάπη.


22:00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ
Αδερφή
Μια μητέρα και οι δύο κόρες της παλεύουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη Βουλγαρία. Η Ράινα μαζί με τη μεγαλύτερη αδερφή της και τη μητέρα τους κατασκευάζουν μινιατούρες και χρηστικά αντικείμενα από πηλό, τα οποία πωλούν σε τουρίστες και περαστικούς. Στο φτωχικό εργαστήρι, η αιθεροβάμων Ράινα επινοεί διαρκώς ιστορίες, στην προσπάθεια να προσθέσει λίγο χρώμα στη μουντή ζωή της. Σύντομα, ωστόσο, τα ευφάνταστα ψέματά της θα ξεπεράσουν κάθε όριο, εκτροχιάζοντας τις οικογενειακές ισορροπίες. Ένα τραχύ φιλμ που συνδυάζει το κοινωνικό πορτρέτο με το ψυχολογικό θρίλερ και το οικογενειακό δράμα σε μια ιστορία που οδηγεί απ’ την ανάποδη στον τόπο της αλήθειας.


22:30
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Έγκλημα ζηλοτυπίας
Δριμύ κατηγορώ εναντίον ενός απολυταρχικού συστήματος που καταπνίγει τον αυθορμητισμό, τις επιθυμίες και τη δίψα για ζωή, αλλά και φεμινιστικό κάλεσμα στα όπλα για τη διαχρονική καταπίεση, η δεύτερη ταινία του Ντούσαν Μακαβέγιεφ προκάλεσε σκάνδαλο εξαιτίας της τολμηρής απεικόνισης της γυναικείας σεξουαλικότητας. Κινούμενος στο μεταίχμιο μεταξύ μυθοπλασίας και (ψευδο)ντοκιμαντέρ, ο Μακαβέγιεφ δημιουργεί ακραία αντιθετικά δίπολα: ερωτικές σκηνές αντιπαραβάλλονται με πλάνα νεκροψίας, το παιχνιδιάρικο σερβίρισμα ενός γλυκού με την απωθητική εικόνα ποντικών που πιάνονται στη φάκα. Το τελικό αποτέλεσμα ισορροπεί θαυμαστά ανάμεσα στο γκροτέσκο και το τρυφερό, καταλήγοντας σε μια γενναία κραυγή ελευθερίας.


22:30
ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ
Θα έρθουν απαλές βροχές
Σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά στα προάστια, μια παρέα παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με ένα αλλόκοτο περιστατικό, το οποίο σύντομα θα πάρει διαστάσεις επιδημίας: οι ενήλικες έχουν μεταμορφωθεί σε «κοιμισμένα όντα» και δεν λένε να ξυπνήσουν. Παρότι τρομοκρατημένα, τα παιδιά είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν μόνα τους με σθένος, διατηρώντας την ελπίδα πως κάποτε, με κάποιον τρόπο, οι γονείς τους θα «επιστρέψουν». Καθώς ξεδιπλώνεται αυτή η ατμοσφαιρική και παράδοξη ιστορία, τα ίχνη των απόντων μάς αφηγούνται τη ζωή τους. Μια ποιητική ματιά στην απώλεια και τη μοναξιά, μια σιωπηλή κραυγή για συντροφικότητα και ανθρώπινη επαφή.


23:00
ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ
Μόνο 6,5
Πρωτοστατώντας στη σταυροφορία ενάντια στη διάβρωση της ιρανικής κοινωνίας από τα ναρκωτικά, ο Σαμάντ, αστυνομικός της Δίωξης, βάζει στο στόχαστρο τον διαβόητο ναρκοβαρόνο Νάσερ. Δεν πρόκειται, ωστόσο, για την κλασική μονομαχία του Καλού με το Κακό, αλλά για μια σισύφεια μάχη που αφήνει άπαντες ηττημένους. Η αρχική πλοκή ενός αγωνιώδους αστυνομικού θρίλερ σύντομα αλλάζει ύφος και τέμπο, αποτυπώνοντας τα αμέτρητα αδιέξοδα ενός εφιαλτικού κόσμου απληστίας και θανάτου, απ’ όπου δεν υπάρχει διαφυγή. Μια ζοφερή ματιά στην αναποτελεσματικότητα τόσο του νόμου και όσο και των καλών προθέσεων, όταν ο εχθρός είναι θηρίο με αμέτρητα κεφάλια.


23:15
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Ηχώ
Στις εναρκτήριες στιγμές αυτού του λεπτοδουλεμένου ψηφιδωτού, μια αγροτική κατοικία τυλίγεται στις φλόγες με φόντο την απόκοσμη ομορφιά του ισλανδικού τοπίου, θυμίζοντας τη Θυσία του Αντρέι Ταρκόφσκι. Οι περαστικοί καταγράφουν το δυσοίωνο και απόκοσμο θέαμα στα κινητά τους τηλέφωνα με μηχανιστική απάθεια. Σε μια εποχή σαν τη δική μας, εξάλλου, δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μεταφυσικές και θεολογικές ανησυχίες. Ένα συναρπαστικό κολάζ 56 σκηνών που εκτυλίσσονται μέσα στη φρενίτιδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών, που ιχνογραφεί ένα δηκτικό, εντούτοις τρυφερό, πορτρέτο της σύγχρονης κοινωνίας. Η μακρινή ηχώ ενός κόσμου σε σύγχυση, που αιχμαλωτίζει και συγχρόνως μεταμορφώνει ψήγματα και θραύσματα της πραγματικότητας.
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge