ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
22-11-2023

Μια βδομάδα γεμάτη Fundamentals και δύο νέες ταινίες στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Μια βδομάδα γεμάτη Fundamentals και δύο νέες ταινίες στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Μάρτυρες / Martyrs

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema, που αγαπήθηκε πέρσι από το κοινό, καταγράφοντας αλλεπάλληλα sold out, παρουσιάζει τη δεύτερη φετινή της προβολή, με το αριστουργηματικό "Στάλκερ" του Αντρέι Ταρκόφσκι, μία από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά (Ολύμπιον, 29/11).

Δεύτερη προβολή και για την νέα ενότητα Fundamentals Midnight, η οποία μας συστήνει διάσημα αλλά και σπάνια διαμάντια από τα είδη του horror και το cult, προσκαλώντας μας σε απαγορευμένα και συναρπαστικά κινηματογραφικά μονοπάτια. Αυτή την Παρασκευή, πάρτε το ρίσκο και παρακολουθήστε τους σοκαριστικούς "Μάρτυρες" του Πασκάλ Λοζιέ, μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες στην ιστορία του γαλλικού σινεμά (Ολύμπιον 24/11).

Αυτή την Κυριακή συνεχίζονται οι προβολές της ενότητας Fundamentals for Kids με την πολυαγαπημένη "Φαντασία", την κλασική ταινία της Ντίσνεϊ, ένα αληθινό ορόσημο του παγκόσμιου σινεμά, αλλά και μια χειροπιαστή απόδειξη της μαγικής δύναμης του κινηματογράφου (Ολύμπιον 26/11).

Επιπλέον, μη χάσετε τη ταινία "Κόκκινος ουρανός" του Κρίστιαν Πέτζολντ, ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του σύγχρονου γερμανικού σινεμά, μια ενδοσκοπική ψυχολογική σπουδή που ανατέμνει τους ανθρώπινους φόβους και την ανάγκη μας για επαφή (Ολύμπιον).

Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας μη χάσετε τη νέα ταινία της Αγκνιέσκα Χόλαντ, "Πράσινα Σύνορα", που μιλά κατευθείαν στην καρδιά και μας προκαλεί να αναλογιστούμε τα τρομακτικά ηθικά διλήμματα που συνηθισμένοι άνθρωποι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Η ταινία αφηγείται τις εμπειρίες συνοριοφυλάκων, ακτιβιστών και μεταναστών στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Τέλος, μη χάσετε την ειδική προβολή της πολωνικής ταινίας "All Our Fears", που διοργανώνουν το φεστιβάλ ArteKino και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Παράλληλα, συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Το φιλμ "Στη φωτιά" του Τραν Αν Χουνγκ, με πρωταγωνίστρια την κορυφαία ηθοποιό του σύγχρονου γαλλικού σινεμά, Ζιλιέτ Μπινός, μια ταινία που συνδυάζει το ρομαντικό δράμα με την ταινία εποχής, σε μια γαστρονομική ιστορία έρωτα που αποθεώνει την υψηλή τέχνη της μαγειρικής, αναζητώντας τα μυστικά συστατικά της αγάπης και της ανθρώπινης επαφής. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών και ήταν η ταινία έναρξης του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το φιλμ "Τέσσερις κόρες" της Καουτέρ Μπεν Ανιά, για τη σπαρακτική ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία, που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ 

Κόκκινος ουρανός / Afire / Roter Himmel
(Γερμανία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κρίστιαν Πέτζολντ / Christian Petzold
Με τους: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs, Matthias Brandt
Γλώσσα: Γερμανικά
Έγχρωμη, 102΄
Η πιο ξεχωριστή στιγμή στη φιλμογραφία του πολυεπίπεδου βερολινέζου δημιουργού Κρίστιαν Πέτζολντ αναπτύσσεται ως ένα ανάλαφρο, συχνά αστείο, αλλά και ανυποχώρητα σύνθετο μελόδραμα με φόντο μια παραθαλάσσια πόλη της γερμανικής Ριβιέρας, η οποία απειλείται από τις πυρκαγιές που πλησιάζουν. Οι ήρωές του βυθίζονται στην κινούμενη άμμο της δημιουργικής και συναισθηματικής ανασφάλειας. Ο Λεόν είναι ένας δυσαρεστημένος μυθιστοριογράφος που παλεύει να ολοκληρώσει το χειρόγραφό του. Μαζί με έναν φίλο φωτογράφο ταξιδεύουν σε ένα εξοχικό κοντά στη Βαλτική, όπου θα συναντήσει απροσδόκητα μια ακόμη φιλοξενούμενη, τη Νάντια. H παρουσία της θα αποσπάσει την προσοχή του και θα φανερώσει με τρόπο εξευτελιστικό τον εγωκεντρισμό του. Γεμάτη ηλιόλουστες αποχρώσεις και βαμμένη με το πιο βαθύ μπλε της νύχτας, η ταινία Κόκκινος ουρανός ξεκινά με έναν απρόσμενα ρομερικό τόνο, εξελίσσεται ως παρεΐστικη κωμωδία και κορυφώνεται ως μια ανηλεής ψυχολογική σπουδή που καίει τα πάντα στο πέρασμά της στα μεγαλύτερα βάθη.
- Αργυρή Άρκτος – Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:00


Πράσινα σύνορα / The Green Border / Zielona granica
(Πολωνία-ΗΠΑ-Γαλλία-Τσεχία-Βέλγιο-Γερμανία-Τουρκία, 2023)
Σκηνοθεσία: Αγκνιέσκα Χόλαντ / Agnieszka Holland
Σενάριο: Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz, Agnieszka Holland
Με τους: Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai
Γλώσσες: Πολωνικά, Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά
Ασπρόμαυρη, 147΄.
Στα βαλτώδη δάση που σχηματίζουν το λεγόμενο «πράσινο σύνορο» μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, πρόσφυγες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη βρίσκονται παγιδευμένοι στη γεωπολιτική κρίση που έχει κατασκευάσει η προπαγάνδα του Λευκορώσου δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο. Εκεί, σαν πιόνια σε έναν αόρατο πόλεμο, θα συγκρουστούν οι ζωές μιας οικογένειας Σύριων προσφύγων, μιας Βρετανίδας ακτιβίστριας και ενός νεαρού συνοριοφύλακα.
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21:15


FUNDAMENTALS MIDNIGHT


Μάρτυρες / Martyrs ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ
(Γαλλία-Καναδάς, 2008)
Σκηνοθεσία: Πασκάλ Λοζιέ / Pascal Laugier
Με τους: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, Robert Toupin, Patricia Tulasne, Juliette Gosselin
Έγχρωμη, 99΄
Η ανθρώπινη κτηνωδία παίρνει θρησκευτικές προεκτάσεις στην ταινία κορωνίδα του New French Extremity, μια από τις πιο ανατριχιαστικές ταινίες horror του 21ου αιώνα. Η νεαρή Λούσι αποφασίζει να πάρει εκδίκηση από τους ανθρώπους που την είχαν φυλακίσει και βασανίσει όταν ήταν μικρή. Στο πλάι της βρίσκεται η καλύτερη της φίλη, η Άννα, που επίσης είχε κακοποιηθεί σε μικρή ηλικία.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 23:00


FUNDAMENTALS OF CINEMA S2

Στάλκερ / Stalker
(Σοβιετική Ένωση, 1979)
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ταρκόφσκι / Andrei Tarkovsky
Σενάριο: Boris Strugatskiy, Arkadiy Strugatskiy
Με τους: Alisa Freyndlikh, Aleksandr Kaydanovskiy, Anatoliy Solonitsyn
Έγχρωμη, 162΄

Το Στάλκερ αποτελεί την αποθέωση του ποιητικού κινηματογράφου, όπου οι εικόνες απομακρύνονται από το απτό και το συγκεκριμένο. Σε ένα σύμπαν που λειτουργεί με κανόνες που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη λογική και κατανόηση, η παρατήρηση του κόσμου, η έννοια της πίστης και η προσωπική ενδοσκόπηση του Ταρκόφσκι βρίσκουν έκφραση στο σμίλευμα του χρόνου (η αποκορύφωση του καλλιτεχνικού οράματος του Ταρκόφσκι, όπως μαρτυρά και το διάσημο βιβλίο του, Σμιλεύοντας τον χρόνο). Στάλκερ ονομάζεται ο ξεναγός ο οποίος υποδεικνύει το δρόμο προς την απαγορευμένη περιοχή, τη Ζώνη. Όταν βρίσκεται εκεί, ο ανώνυμος αυτός άνδρας καθοδηγεί τους περιπλανώμενους για να γλιτώσουν από αόρατες παγίδες και να διασχίσουν τον δικό τους ψυχικό λαβύρινθο μέχρι το κατώφλι του Δωματίου: μόλις το διαβούν, εκείνο θα τους προσφέρει απλόχερα τις πιο κρυφές τους επιθυμίες. Ποιος τολμάει όμως να έρθει αντιμέτωπος με τις πιο μύχιες επιθυμίες του;
Την ταινία θα προλογίσει ο συγγραφέας Γιάννης Τσιτσίμης.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 20:00


FUNDAMENTALS FOR KIDS

Φαντασία / Fantasia
(ΗΠΑ, 1940)
Σκηνοθεσία: James Algar, Samuel Armstrong, Ford Beebe Jr., Νorman Ferguson, David Hand, Jim Handley, T. Hee, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, Bill Roberts, Paul Satterfield, Ben Sharpsteen
Σενάριο: Joe Grant, Dick Huemer, Lee Blair, Elmer Plummer, Phil Dike, Sylvia Moberly-Holland, Norman Wright, Albert Heath, Bianca Majolie, Graham Heid, Perce Pearce, Carl Fallberg, William Martin, Leo Thiele, Robert Sterner, John McLeish, Otto Englander, Webb Smith, Erdman Penner, Joseph Sabo, Vernon Stallings, Campbell Grant, Arthur Heinemann, Phil Dike
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ken Anderson, Bruce Bushman, Arthur Byram, Tom Codrick, Robert Cormack, Harold Doughty, Yale Gracey, Hugh Hennesy, John Hubley , Dick Kelsey, Gordon Legg, Kay Nielsen, Lance Nolley, Ernie Nordli, Kendall O'Connor, Charles Payzant, Curt Perkins, Charles Philippi, Thor Putnam, Herbert Ryman, Zack Schwartz, Terrell Stapp, McLaren Stewart, Al Zinnen
Έγχρωμη, 124΄
Οκτώ μαγευτικές ιστορίες συνθέτουν την κλασική ταινία της Ντίσνεϊ που χρησιμοποιεί ισάριθμα διάσημα κομμάτια κλασικής μουσικής σε διεύθυνση του Λέοπολντ Στοκόφσκι, ανάμεσά στα οποία ξεχωρίζουν ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι, η 6η Συμφωνία του Μπετόβεν, η Τοκάτα και η Φούγκα σε Ρε ελάσσονα του Μπαχ κ.ά., προσφέροντας μία υπερβατική εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Ένα αληθινό ορόσημο του παγκόσμιου σινεμά, μια χειροπιαστή απόδειξη της κοσμογονικής δύναμης του κινηματογράφου.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 12:00


ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ARTEKINO - ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΘ με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

All Our Fears / Wszystkie nasze strachy
(Πολωνία, 2021)
Σκηνοθεσία: Lukasz Gutt, Lukasz Ronduda
Σενάριο: Marta Konarzewska Michal Oleszczyk, Michal Pabian
Με τους: Dawid Ogrodnik Maria Maj, Andrzej Chyra
Γλώσσα: Πολωνικά
Έγχρωμη, 90΄

Ο Daniel, ο οποίος είναι καλλιτέχνης, κατάγεται από την επαρχία και μεγάλωσε μέσα στις δομές της Καθολικής Εκκλησίας. Η σχέση του με τον Olek εξελίσσεται μυστικά. Η αυτοκτονία μιας θρησκευόμενης queer κοπέλας από το χωριό του τον ωθεί να αγωνιστεί για την αποδοχή. Προσπαθεί να ενώσει την κοινότητα, αλλά όλοι του γυρίζουν την πλάτη. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Οι σκηνοθέτες της ταινίας θα είναι παρόντες στην προβολή και θα συζητήσουν με το κοινό.
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 20:30
Είσοδος ελεύθερη με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου στο ταμείο του Φεστιβάλ.


Στη φωτιά / La passion de Dodin Bouffant / The Pot-au-Feu
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τραν Αν Χουνγκ / Trần Anh Hùng
Με τους: Juliette Binoche, Benoit Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick D' Assumcao, Galatea Bellugi, Jan Hammenecker Frédéric Fisbach
Έγχρωμη, 134΄
Η μαγειρική και το σινεμά είχαν ανέκαθεν μια σχέση αγάπης, με την πρώτη να χαρίζει έμπνευση και με το δεύτερο να ανταποδίδει με φόρους τιμής που ερεθίζουν το μυαλό, το θυμικό και τους γευστικούς αδένες. Καμία ταινία για το φαγητό όμως δεν αγγίζει το μεγαλείο και την ομορφιά, την πυκνότητα και τον πλούτο του Στη φωτιά, όπου ο Τραν Αν Χουνγκ μαγειρεύει με ιδανικά υλικά την Ζιλιέτ Μπινός και τον Μπενουά Μαζιμέλ, παραδίδονταςι ένα αριστοτεχνικό πιάτο για την κουζίνα, την καρδιά, τον έρωτα και την ελευθερία. Η Μπινός είναι η σπουδαία μαγείρισσα του γκουρμέ γαιοκτήμονα Ντοντέν Μπουφάν, με τον οποίο μοιράζεται την κουζίνα (και τη ζωή της, αλλά δίχως τα περιοριστικά δεσμά του γάμου), και μαζί συνθέτουν μια συμφωνία γεύσης και ενός αδάμαστου τρόπου ζωής σε μια μικρή Εδέμ ευδαιμονίας, ομορφιάς και σεβασμού. Ποτέ μια ταινία για τη μαγειρική δεν μίλησε με τόσο ήσυχο και γευστικό τρόπο για τόσα πολλά, και ποτέ η απόλαυση δεν κινηματογραφήθηκε τόσο φιλοσοφημένα και φιλοσοφικά.
- Βραβείο Σκηνοθεσίας - Cannes Film Festival 2023
- Ταινία έναρξης του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα 21:00


Τέσσερις κόρες / Four Daughters / Les Filles d'Olfa
(Γαλλία-Τυνησία -Γερμανία-Σαουδική Αραβία, 2023)
Σενάριο-σκηνοθεσία: Καουτέρ Μπεν Ανιά / Kaouther Ben Hania
Με τους: Hend Sabri, Olfa Hamrouni, Eya Chikhaoui, Nour Karoui, Ichraq Matar, Majd Mastoura
Η υποψήφια για Όσκαρ Καουτέρ Μπεν Ανιά (The Man Who Sold His Skin) αναδομεί την σπαρακτική ιστορία της Όλφα, μητέρας τεσσάρων κοριτσιών από την Τυνησία που μια μέρα είδε τις δύο μεγαλύτερες κόρες της να εξαφανίζονται για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Το ανεκπλήρωτο κενό, καθώς και άλλα κομβικά οικογενειακά πρόσωπα, ξαναζωντανεύουν επαγγελματίες ηθοποιοί, σε μια κινηματογραφική πρόκληση που ακροβατεί διαρκώς μεταξύ της πραγματικότητας και της αναπαράστασής της. Τελικά, έχοντας πλήρη επίγνωση της άρρηκτης σχέσης που συνδέει κάθε ερευνητή με το αντικείμενο της έρευνας, η σκηνοθέτρια δημιουργεί έναν υπερπολύτιμο χώρο ώστε η οικογένεια της Olfa να διεκδικήσει κάτι από την επούλωση και την αυτογνωσία που τόση ανάγκη έχει, την ώρα που η ταινία καταλήγει να μιλά με αφοπλιστική αμεσότητα για τη μνήμη, τη μητρότητα και τον χώρο που απομένει στις θηλυκότητες εντός του ασφυκτικού πατριαρχικού πλαισίου.

- Βραβείο «Χρυσό Μάτι» – Cannes Film Festival 2023
- Βραβείο ARRI/OSRAM για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία – Munich Film Festival 2023
- Βραβείο της Επιτροπής – Brussels IFF 2023

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00



ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 7,5€
Πέμπτη 1+1: 7,5€
Τρίτη: 6€
Προβολές Fundamentals: 6€
Fundamentals for Kids: 3€
Φοιτητικό: 6€
Κάρτα ανεργίας: 6€
Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge