ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
28-11-2023

Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα επιστρέφει στο Ολύμπιον

Οι ταινίες της εβδομάδας

Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα επιστρέφει στο Ολύμπιον

Η πολυβραβευμένη "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα, μετά την πρεμιέρα της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιστρέφει στο Ολύμπιον και μας μεταφέρει στον κόσμο του αριστουργήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ρίχνοντας μια μοντέρνα φεμινιστική ματιά στις διαχρονικές παθογένειες της πατριαρχικής κοινωνίας, στις σχέσεις μεταξύ των γυναικών και στον μικρόκοσμο της οικογένειας (αίθουσα Ολύμπιον).

Μια τρυφερή ιστορία αγάπης και αλληλοσεβασμού βγαλμένη από τον αντισυμβατικό κόσμο του Άκι Καουρισμάκι έρχεται στις αίθουσες μας αυτή την εβδομάδα. "Τα Πεσμένα φύλλα", βραβευμένα στις Κάννες και ταινία λήξης του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχονται να μας θυμίσουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται οι προβολές της ενότητας Fundamentals for Kids με το αγαπημένο ρομπότ ΓΟΥΟΛ-Υ, που μας παρασέρνει σε ένα μοναδικό ταξίδι στο μέλλον της ανθρωπότητας, σε μια ταινία γεμάτη εκπλήξεις, δράση, χιούμορ και συναίσθημα. Την προβολή της ταινίας συνοδεύει ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις μορφές του κινηματογραφικού ήχου και την εξέλιξή τους στον χρόνο (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου υποδεχόμαστε το CineDoc με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Τζέιν Κάμπιον", μια γυναίκα του σινεμά της Ζιλί Μπερτουτσελί, για την πρωτοπόρο κινηματογραφίστρια και τη ρηξικέλευθη διαδρομή της στον χώρο της έβδομης τέχνης αλλά και στην ίδια τη ζωή (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Τέλος, μη χάσετε την ειδική προβολή της βραβευμένης πολωνικής ταινίας Ιδρώτας που διοργανώνει ο Ψυχαναλυτικός Κύκλος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία είναι μια αιχμηρή, αλλά και ευαίσθητη ματιά στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου η εικόνα κυριαρχεί (αίθουσα Ολύμπιον) .

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Φόνισσα / Murderess
(Ελλάδα, 2023)
Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα
Σενάριο: Κατερίνα Μπέη
Με τους: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστο Στέργιογλου
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμη, 97΄
Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Φόνισσα εκτυλίσσεται σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, γύρω στο 1900. Η ιστορία υφαίνεται γύρω από το κυρίαρχο δίπολο «μάνας-κόρης» και το κυρίαρχο μοτίβο των σχέσεων των γυναικών μεταξύ τους, που επηρεάζουν αρχικά τον μικρόκοσμο της οικογένειας και στη συνέχεια τον μικρόκοσμο της επαρχιακής κοινωνίας. Εκεί, η Χαδούλα, παγιδευμένη στην απόρριψη της ίδιας της μάνας της, αγωνίζεται να επιβιώσει ακολουθώντας τις επιταγές μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Ψυχικά ταπεινωμένη, μέσα στην απαξίωση της ίδιας της υπόστασής της ως γυναίκας, θέλει να ελευθερωθεί όχι μόνο από τους διώκτες της, αλλά από την ίδια της τη μοίρα, εκείνην του ανθρώπου που έχασε τον δρόμο του. Γι’ αυτό, ο θάνατος δεν έρχεται ούτε σαν τιμωρία ούτε σαν εξιλέωση..

Η ταινία βραβεύθηκε στο πρόσφατο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τα εξής βραβεία:
Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στο διαγωνιστικό τμήμα Μeet the Neighbors+
Βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα στο Φεστιβάλ
Βραβείο της ΕΡΤ
Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Βραβείο Φίνος Φιλμ
Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors+

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:00, 21:00


Πεσμένα Φύλλα / Fallen Leaves / Kuolleet Lehdet
(Φινλανδία-Γερμανία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Άκι Καουρισμάκι / Aki Kaurismäki
Με τους: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Martti Suosalo
Γλώσσες: Φινλανδικά, Αραβικά
Έγχρωμη, 81΄
Τα Πεσμένα φύλλα είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά, τον Άκι Καουρισμάκι. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του «μαζί», αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Με ρομαντική διάθεση, αλλά και βαθιά ριζωμένα στην πραγματικότητα, τα Πεσμένα φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα για να σου θυμιζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας. Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις «ξεκούρδιστες» μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό και τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή είναι το ιδανικό παυσίλυπο για κάθε στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα μοιάζει ανίκητη.

Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2023

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη 18:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 20:15, 22:00


FUNDAMENTALS FOR KIDS

ΓΟΥΟΛ-Υ / WALL-E
(ΗΠΑ, 2008)
Σκηνοθεσία: Andrew Stanton
Σενάριο: Andrew Stanton, Pete Docter, Jim Reardon
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Bert Berry, Anthony Christov, Jason Deamer, Mark Cordell Holmes, Robert Kondo
Έγχρωμη, 98΄
Ένα φανταστικό και τρυφερό διαστημικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους. Για εκατοντάδες μοναχικά χρόνια, ο ΓOΥOΛ-Υ κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο τον είχαν κατασκευάσει. Όταν όμως γνωρίζει την ΕΥΑ, ένα «παράξενο» ρομπότ αναζήτησης, ανακαλύπτει ένα νέο προορισμό στη ζωή του και μια απίστευτη περιπέτεια ξεκινά. Μία από τις κορυφαίες ταινίες της Pixar για τη δύναμη της αγάπης και της ελπίδας που φυτρώνει σε ένα μετα-Αποκαλυπτικό μέλλον.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12:00


ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
Ψυχαναλυτικός Κύκλος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ιδρώτας / Sweat
(Πολωνία-Σουηδία, 2020)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάγκνους φον Χορν / Magnus von Horn
Με τους: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna
Γλώσσα: Πολωνικά, Αγγλικά
Έγχρωμη, 106΄
Τρεις ημέρες της ζωής της Sylwia Zajac, μιας όμορφης fitness instructor και διασημότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυριολεκτικά περικυκλωμένης από υπαλλήλους και θαυμαστές, που όμως αναζητά διαρκώς την πραγματική σχέση και την ειλικρινή οικειότητα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Ρεζινάλντ Μπλανσέ, Ψυχαναλυτής, μέλος της NLS και της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου, πρόεδρος της ΕΕ-ΝΛΣ. Θα συμμετέχουν με παρουσιάσεις τους οι: Θοδωρής Βαλαμουτόπουλος (Ψυχίατρος- Ψυχαναλυτής, μέλος της NLS και της ΕΕ-ΝΛΣ), Δημήτρης Γουλής (Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ), Δάφνη Λέμπερου (Ψυχολόγος, μέλος του Ψυχαναλυτικού Κύκλου Θεσσαλονίκης).

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 15:15
Τιμή Εισιτηρίου: 7€


ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟ CineDoc

Τζέιν Κάμπιον, μια γυναίκα του σινεμά / Jane Campion, la femme cinéma
(Γαλλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Ζυλί Μπερτουτσελί / Julie Bertuccelli
Με τους: Jane Campion, Kerry Fox, Holly Hunter, Harvey Keitel
Γλώσσα: Αγγλικά
Έγχρωμη, 98΄
Μια αληθινή πρωτοπόρος του κινηματογράφου, η Τζέιν Κάμπιον ήταν η πρώτη γυναίκα που διακρίθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες (για την ταινία της Μαθήματα πιάνου), αλλά και με το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας το 2022 (για το Η εξουσία του σκύλου). Στα σαράντα χρόνια που μετρά στον χώρο, έχει κερδίσει μια μοναδική θέση στο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο πάνθεον του σινεμά. Αυτή η εικονοκλάστρια δημιουργός που συνομιλεί με τις εικαστικές τέχνες και φιλοτεχνεί περίτεχνα πορτρέτα της ανθρώπινης ψυχής και της γυναίκας, είναι συνάμα μια μυστηριώδης κινηματογραφίστρια, εξίσου διακριτική και ευφάνταστη, τρυφερή και όλο θράσος – και ενίοτε παρεξηγημένη. Για πρώτη φορά μια γυναίκα συνάδελφός της σκιαγραφεί το πορτρέτο αυτής της κυρίας με τον τρόπο που της αξίζει, σε μια ταινία κάθε άλλο παρά απολογητικά υποκειμενική και ανορθόδοξη, αντίστοιχη της ρηξικέλευθης διαδρομής της Κάμπιον στον χώρο της έβδομης τέχνης αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στις 17:30


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 7,5€
Πέμπτη 1+1: 7,5€
Τρίτη: 6€
Προβολές Fundamentals: 6€
Fundamentals for Kids: 3€
Φοιτητικό: 6€
Κάρτα ανεργίας: 6€
CineDoc: 5€
Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

Ολύμπιον - Κινηματογράφος

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge