ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
6-4-2024

Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Η ενότητα προβολών Fundamentals Midnight, που δίνει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη εμβληματικές cult και horror δημιουργίες που αμφισβητούν τις συμβάσεις και τα στερεότυπα, ολοκληρώνει τις φετινές προβολές της με τον πιο ταιριαστό τρόπο. Το θρυλικό The Rocky Horror Picture Show (1975) του Τζιμ Σάρμαν, η ταινία ορόσημο των μεταμεσονύκτιων προβολών, καταφθάνει στο Ολύμπιον, την Παρασκευή 12 Απριλίου, και μας προσκαλεί σε ένα ντελιριακό ταξίδι μουσικής, ερωτισμού, τρέλας και φαντασίας. Επιπλέον, στη διάρκεια της προβολής, σε συνεργασία με το EuroPride 2024 η πολυβραβευμένη ομάδα House of Drama θα μας προσφέρει μια σειρά από χορευτικές εκπλήξεις, σε καλλιτεχνική επιμέλεια και χορογραφίες του Μάριου Μιλτιάδου, φέρνοντας την ξέφρενη δράση μιας μοναδικής ταινίας δίπλα και ανάμεσα στο κοινό, στον χώρο του Ολύμπιον.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ο τότε άσημος ηθοποιός Ρίτσαρντ Ο’ Μπράιαν ξεκίνησε να γράφει το ομότιτλο θεατρικό έργο για να διασκεδάσει την ανία της ανεργίας, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί την ιλιγγιώδη συνέχεια. Το The Rocky Horror Picture Show ανέβηκε για πρώτη φορά στο σανίδι το καλοκαίρι του 1973 σε ένα θεατράκι 60 θέσεων, πολύ σύντομα κατέκτησε τη λονδρέζικη σκηνή, ενώ την επόμενη χρονιά μετακόμισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημειώνοντας εξίσου μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, το πέρασμα στη μεγάλη οθόνη αποδείχτηκε αρχικά δύσκολο εγχείρημα: αντιμέτωπο με την παταγώδη εισπρακτική αποτυχία και την πλήρη αδιαφορία κοινού και κριτικών, το The Rocky Horror Picture Show κινδύνευσε να πέσει μονομιάς στη λήθη, τουλάχιστον μέχρι να αναλάβει δράση το μαγικό ραβδί του καλτ.

Χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί ακριβώς το πώς και το γιατί (χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο μια ακόμη πιο γοητευτική χροιά στην παρακαταθήκη του), λίγους μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία του, το The Rocky Horror Picture Show μετατράπηκε στο απόλυτο midnight sensation, με αφετηρία το διάσημο Waverly Theater της Νέας Υόρκης. Τα υπόλοιπα, όπως είθισται να λέγεται, είναι ιστορία. Χορευτικοί και θεατρικοί θίασοι που αναπαριστούσαν τη δράση στη διάρκεια των προβολών. Στρατιές από θαυμαστές και μιμητές που ντύνονταν και τραγουδούσαν όπως ακριβώς οι ήρωες της ταινίας στην καθημερινότητά τους. Χαοτικές προβολές ανήμερα του Halloween, όπου το κοινό επαναλάμβανε μαζικά κάθε ατάκα της ταινίας. Παράλληλα, το αδιανόητο γαλόνι της μακροβιότερης διανομής στην ιστορία του σινεμά, μιας και η ταινία εξακολουθεί να προβάλλεται αδιαλείπτως σε διάσπαρτες αίθουσες σε ολόκληρο τον κόσμο σχεδόν μισό αιώνα (!) μετά την πρεμιέρα της.

Λειτουργώντας ταυτόχρονα ως φόρος τιμής αλλά και ως γλυκιά παρωδία των b-movies τρόμου και επιστημονικής φαντασίας του αμερικανικού σινεμά της περιόδου 1930-1950, η ροκ οπερέτα του The Rocky Horror Picture Show σε παρασύρει στην επήρειά του, προσφέροντας ακριβώς αυτό που υπόσχεται: μια απενοχοποιημένη απόλαυση, σαν παραισθησιογόνο φιξάκι. Με αιχμή του δόρατος μια ερμηνεία-οδοστρωτήρα από τον Τιμ Κάρι (και με τη Σούζαν Σαράντον στον πρώτο σημαντικό ρόλο της καριέρας της) το The Rocky Horror Picture Show κάνει φύλλο και φτερό κάθε συντηρητικό κατάλοιπο της αμερικανικής (και όχι μόνο) κουλτούρας, φέρνοντας στο προσκήνιο τη ρευστότητα του φύλου και τις καταπιεσμένες διαδρομές της σεξουαλικής επιθυμίας δεκαετίες προτού γίνουν κομμάτι της δημόσιας ατζέντας. Επιπλέον και διόλου τυχαία, η ταινία επηρέασε όσο ελάχιστες υφολογικά και αισθητικά τη μουσική σκηνή της γκλαμ ροκ και της πανκ, όπως μαρτυρά άλλωστε το γεγονός ότι ο makeup artist της ταινίας, Πιερ Λα Ρος, υπήρξε στενός συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπόουι και του Μικ Τζάγκερ. Πάνω απ’ όλα, το βράδυ της Παρασκευής το The Rocky Horror Picture Show θα μας υπενθυμίσει το πιο πολύτιμο μήνυμα: ότι προτιμότερο να το ζούμε παρά να το ονειρευόμαστε.

Ολύμπιον // Παρασκευή 12 Απριλίου // 23:00
Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ
Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.more.com/cinema/the-rocky-horror-picture-show/

The Rocky Horror Picture Show
(Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ, 1975)
Σκηνοθεσία: Τζιμ Σάρμαν / Jim Sharman. Σενάριο: Richard O’Brien, Jim Sharman. Παίζουν: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 100΄.
Αποτίοντας φόρο τιμής στις b-movie ταινίες και στις ταινίες τρόμου της περιόδου 1930-1950, αυτή η μοναδική στο είδος της ροκ οπερέτα φιγουράρει με άνεση στις πιο διασκεδαστικές ταινίες όλων των εποχών. Όταν χαλάει το αμάξι ενός νεαρού ζευγαριού μια βροχερή νύχτα, οι δύο συνεσταλμένοι νέοι χτυπούν την πόρτα μιας σκοτεινής έπαυλης για να ζητήσουν βοήθεια. Εκεί, θα γνωρίσουν τον τρελό επιστήμονα Dr. Frank-n-Furter και την θεοπάλαβη κομπανία του και παραδίδονται σε ένα ντελίριο παραλόγου, ατελείωτης μουσικής, ξέφρενου χορού και αχαλίνωτου ερωτισμού.

Δείτε το τρέιλερ:

Ολύμπιον - Κινηματογράφος

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες πρόσβασης

Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον
Το θρυλικό «The Rocky Horror Picture Show» στο Ολύμπιον

Από την ενότητα προβολών Fundamentals Midnight

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge