Top
gothess Home Page
follow
facebook twiter
Γιορτάζουν σήμερα: Ξενοφών
10-12-2019

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Έναρξη Καταθέσεων για ελληνικά ντοκιμαντέρ, VR και project

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
fontsize
Σε ισχύ! Λήγει Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Με μεγάλη χαρά, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 15 Μαρτίου 2020, προσκαλεί τους σκηνοθέτες να καταθέσουν τα ντοκιμαντέρ τους στο ελληνικό πρόγραμμα και στο διαγωνιστικό τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας (VR). Καλεί, επίσης, ντοκιμαντερίστες να καταθέσουν τα σχέδια και τις ταινίες τους στα τμήματα Αγορά Doc Market, Docs in Progress, ενώ παρουσιάζει τη νέα πρωτοβουλία Thessaloniki Pitching Forum, που ενδυναμώνει σημαντικά την ανακάλυψη ντοκιμαντέρ από την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. 

Τα πρότζεκτ που θα επιλεγούν στο Thessaloniki Pitching Forum θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου από όλον τον κόσμο και να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή τους.


Ελληνικά Ντοκιμαντέρ
Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 60 ελληνικά ντοκιμαντέρ φιλοξενούνται στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας τις τάσεις της εγχώριας παραγωγής, παρουσιάζοντας το έργο καθιερωμένων, καθώς και πολλά υποσχόμενων σκηνοθετών. 

Φέτος, στο νέο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν έως 3 ελληνικά ντοκιμαντέρ, διάρκειας άνω των 70 λεπτών. Επίσης, έως 3 ντοκιμαντέρ άνω των 50 λεπτών, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Newcomers για πρώτες ή δεύτερες ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών. 

Παράλληλα, έως δύο ελληνικά ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο Διαγωνιστικό Τμήμα Film Forward, που δοκιμάζει τα όρια της φόρμας, κοιτάζοντας το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρίσμα. 

Οι ντοκιμαντερίστες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις ταινίες τους στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έως την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020. Ο κανονισμός και η σχετική αίτηση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://www.filmfestival.gr/el/festival-gr/tdf

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελεί «εισιτήριο» για τα Όσκαρ®, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου που επέλεξε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για να συνεργαστεί στη διαμόρφωση της τελικής λίστας των ντοκιμαντέρ που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε αυτά τα φεστιβάλ, να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας.


Αγορά
Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Agora Doc Market, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 7 έως τις 14 Μαρτίου 2020 στο πλαίσιο του 22ου ΦΝΘ, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media. Η Αγορά του Φεστιβάλ παρουσιάζει με χαρά τη νέα πρωτοβουλία Thessaloniki Pitching Forum (προθεσμία κατάθεσης έως τις 20 Ιανουαρίου 2020), επαναπροσδιορίζοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης. Το πιο δυναμικό Pitching Forum της περιοχής δέχεται αιτήσεις για ντοκιμαντέρ από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ εξερευνά τα όρια του είδους, προσκαλώντας τηλεοπτικά και δημιουργικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ για παιδιά και new media projects (εικονικής ή/και ενισχυμένης πραγματικότητας, κ.ά.).

Παράλληλα, καλούνται ταινίες ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρώσει άνω του 50% των γυρισμάτων τους να καταθέσουν στο τμήμα Agora Docs in Progress (προθεσμία κατάθεσης έως τις 20 Ιανουαρίου 2020) για εύρεση χρηματοδότησης, εκπροσώπου πωλήσεων και φεστιβαλικής πρεμιέρας. Ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα είναι: "Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις τομάτες", "Επιστροφή στην κορυφή", "Επόμενος σταθμός: Ουτοπία" κ.ά. Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει και μια νέα παράλληλη δράση του Agora Docs in Progress: 4 ελληνικά ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε κλειστό εργαστήριο με την καθοδήγηση τριών σημαντικών επαγγελματιών από τον διεθνή χώρο για να βελτιώσουν και να αναπτύξουν το πρότζεκτ τους.

Στο Thessaloniki Pitching Forum και το Docs in Progress μπορούν να κατατεθούν ταινίες από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία κι Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν τα ντοκιμαντέρ τους στο Thessaloniki Pitching Forum (link) και Docs in Progress (link) μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση έως την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020.

Επίσης, Αγορά Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει κάθε χρόνο ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρώσει την παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους στους διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ) που επισκέπτονται την Αγορά. Φέτος, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ μπορούν να εκμεταλλευτούν δωρεάν την νέα συνεργασία της Αγοράς Ντοκιμαντέρ με την online ψηφιακή πλατφόρμα θέασης του φεστιβάλ των Καννών, Cinando, καταθέτοντας την ταινία τους στο Agora Doc Market. Οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές μπορούν να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα link έως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020.
Για επιπλέον πληροφορίες για την Αγορά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.filmfestival.gr ή επικοινωνήστε στο agora@filmfestival.gr


Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ Εικονικής Πραγματικότητας (VR)
Το Φεστιβάλ έχει καθιερώσει το διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες VR (Virtual Reality / Εικονική Πραγματικότητα), το μοναδικό στην περιοχή και από τα πρώτα διεθνώς με διαγωνιστικό χαρακτήρα. Προσκαλούμε τους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να καταθέσουν τα ντοκιμαντέρ τους Εικονικής Πραγματικότητας. Οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail sarri@filmfestival.gr έως τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το πρώτο παγκοσμίως πλήρες και ολοκληρωμένο αφιέρωμα στο animated ντοκιμαντέρ

23-1-2020

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Οι σκηνοθέτες του αύριο επιλέγουν για εσάς»
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Οι σκηνοθέτες του αύριο επιλέγουν για εσάς»

26 – 28 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές

21-1-2020

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 23 - Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

21-1-2020

Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Οι ταινίες που θα τα διεκδικήσουν

17-1-2020

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 16 - Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

15-1-2020

«Das Cabinet des Dr.Caligari» στο Φαργκάνη Art
«Das Cabinet des Dr.Caligari» στο Φαργκάνη Art

Η ταινία ορόσημο του βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική

13-1-2020

Τρεις βραδιές τρόμου στο Block 33
Τρεις βραδιές τρόμου στο Block 33

Cinema Alive Presents: Horror Hotel

11-1-2020

2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι

9-1-2020

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Οι τέσσερις εποχές του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν»
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Οι τέσσερις εποχές του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν»

12 - 15 Ιανουαρίου 2020, αίθουσα Σταύρος Τορνές

9-1-2020


goTHESS

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ