ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
26-2-2020

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σας περιμένουμε στις αίθουσες του Φεστιβάλ με δύο δυνατές πρεμιέρες:

Το φιλμ Ο Εξαφανισμένος του Ροδρίγο Σορογκογιέν, ένα τολμηρό ψυχολογικό δράμα, που αποτυπώνει τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας, με κάδρα και συνθέσεις μαγευτικής αρμονίας (αίθουσα Ολύμπιον) και

Την ταινία Οι μητέρες μας, το ντεμπούτο του Σεζάρ Ντίαζ, μια σπαραχτική οικογενειακή ιστορία βαθιά οικουμενική και αναγνωρίσιμη, ειδικά σε κάθε χώρα που είδε τη δημοκρατία της να δοκιμάζεται από τη βία (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Την Κυριακή, όπως κάθε εβδομάδα, οι νεαροί μας φίλοι έχουν την τιμητική τους στην ζώνη προβολών Kids Love Cinema με την προβολή του Ο Τίτο και τα πουλιά, μια περιπέτεια κινουμένων σχεδίων για εφήβους (αίθουσα Ολύμπιον).

Η Comédie-Française επιστρέφει αυτή την εβδομάδα στην μεγάλη οθόνη με την παράσταση Ηλέκτρα / Ορέστης, εμπνευσμένη από τα έργα του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία από τον Ivo van Hove. Οι μαγνητοσκοπημένες αναμεταδόσεις έργων κλασικού ρεπερτορίου της ιστορικής παριζιάνικης σκηνής πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Pathé και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου (αίθουσα Σταύρος Τορνές).



ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

O Εξαφανισμένος / Madre
(Ισπανία, Γαλλία, 2019)
Σκηνοθεσία: Ροδρίγο Σορογκογιέν / Rodrigo Sorogoyen
Σενάριο: Isabel Peña, Rodrigo Sorogoyen 
Με τους: Marta Nieto, Jules Porier, Àlex Brendemühl, Anne Consigny, Frédéric Pierrot, Guillaume Arnault
Έγχρωμη, 129΄
Στα 40 της, η Ελένα έχει αφήσει πίσω της την Ισπανία για να ζήσει στη Γαλλία, στο μέρος όπου εξαφανίστηκε ο εξάχρονος γιος της δέκα χρόνια πριν. Τσακισμένη από την τραγωδία, σκιά του παλιού της εαυτού, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να κάνει μια νέα αρχή, όταν η συνάντηση με ένα εύθραυστο έφηβο αγόρι, που μοιάζει στον χαμένο της γιο, της ξυπνά επώδυνες μνήμες. Η οδύνη της απότομης ενηλικίωσης και το φορτίο του πένθους θα βαδίσουν μαζί τον δρόμο της λύτρωσης, σε ένα τολμηρό ψυχολογικό δράμα, που αποτυπώνει τον αβάσταχτο πόνο της απώλειας, με κάδρα και συνθέσεις μαγευτικής αρμονίας.
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τρίτη 19:15, 21:30

Δείτε το τρέιλερ 



Οι Μητέρες Μας / Our Mothers / Nuestras Madres
(Βέλγιο – Γουατεμάλα - Γαλλία, 2019)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Σεζάρ Ντίαζ / Cesar Diaz
Με τους: Aurelia Caal, Emma Dib, Julio Serrano Echeverría
Γλώσσα: Ισπανικά
Έγχρωμο. 78'
Βρισκόμαστε στη Γουατεμάλα το 2018. Όλη η χώρα παρακολουθεί τη δίκη των στρατιωτικών που ξεκίνησαν τον εμφύλιο που οδήγησε τη χώρα στο χάος και τη βία. Ο Ερνέστο είναι ένας νέος ανθρωπολόγος που εργάζεται στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο για την ταυτοποίηση αγνοουμένων, ενώ  ταυτόχρονα αναζητά τα ίχνη του πατέρα του. Μια μέρα, ενώ καταγράφει τη μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, νομίζει ότι βρήκε ένα στοιχείο που μπορεί να τον οδηγήσει στον πατέρα του, ενός αντάρτη που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ενάντια στη θέληση της μητέρας του, αφοσιώνεται σε αυτή την υπόθεση, ψάχνοντας για την αλήθεια.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τρίτη 20.00, 21.30

Δείτε το τρέιλερ



Απόστρατος
(Ελλάδα, 2019)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Με τους: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου
Έγχρωμο, 100΄
Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.
* Η ταινία απέσπασε το βραβείο κοινού Fischer & βραβείο επιτροπής νεότητας για καλύτερη ελληνική ταινία στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη έως Τρίτη 18:00
 
Δείτε το τρέιλερ
 



Έμα
(Χιλή, 2020)
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν / Pablo Larrain
Σενάριο: Guillermo Calderón, Alejandro Moreno
Με τους: Santiago Cabrera, Mariana Di Girolamo, Josefina Fiebelkorn
Έγχρωμη, 102΄
Μετά από ένα τραυματικό γεγονός που θα συγκλονίσει την οικογενειακή της ζωή, η Έμα, μια νεαρή γυναίκα που ζει μέσα από τον χορό, προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή της, αναλαμβάνοντας κάθε ρίσκο για να το καταφέρει.
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 18:00, 20:00

Δείτε το τρέιλερ



AGORÁ II – Δεσμώτες
(Γερμανία - Ελλάδα, 2020)
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
Γλώσσα: Ελληνικά
Έγχρωμο. 110'
Για 4,5 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ο Γιώργος Αυγερόπουλος παρακολουθεί την κοινωνία της χώρας σε διαφορετικά επίπεδα, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ένα ζευγάρι προσφύγων απ’ τη Συρία, μία τραγική μάνα, μια οικονομική μετανάστρια, και έναν νέο γιατρό. Μια πολιτική, κοινωνική αλλά και βαθιά ανθρώπινη ταινία, που θέτει θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον τόσο της πατρίδας του, όσο και της Ευρώπης. 
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 21:45

Δείτε το τρέιλερ



Στη γη του άγριου μελιού
(Βόρεια Μακεδονία, 2019)
Σκηνοθεσία: Ταμάρα Κοτέβσκα / Tamara Kotevksa, Λιούμπομιρ Στεφάνοφ / Ljubomir Stefanov
Με τους: Μάρτα Νιέτο, Ζιλ Ποριέ, Αλεξ Μπρέντεμουλ, Αν Κοσινί, Φρεντερίκ Πιερό.
Έγχρωμη, 89΄
Η τελευταία θηλυκή κυνηγός μελισσών στην Ευρώπη πρέπει να σώσει τις μέλισσες και να επαναφέρει τη φυσική ισορροπία στο Honeyland, όταν μια οικογένεια νομαδικών μελισσοκόμων εισβάλει στη γη της και απειλεί την επιβίωσή της.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη έως Τετάρτη 17:45, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 19:45

Δείτε το τρέιλερ



Παράσιτα / Parasite / Gisaengchung
(Νότια Κορέα, 2019)
Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν Χο / Joon-ho Bong
Σενάριο: Joon-ho Bong, Jin Won Han
Με τους: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo
Έγχρωμη, 132΄
Η οικογένεια των Κιμ είναι αγαπημένη, αλλά είναι όλοι τους άνεργοι και το μέλλον τους διαγράφεται ζοφερό. Ο γιος της οικογενείας βρίσκει δουλειά ως καθηγητής ιδιαιτέρων κι ελπίζει επιτέλους Δείτε το τρέιλερ: σε σταθερό εισόδημα. Κουβαλώντας τις προσδοκίες όλης του της οικογένειας, πηγαίνει για συνέντευξη στο σπίτι των Παρκ- ιδιοκτητών μια διεθνούς εταιρίας πληροφορικής, για να συναντήσει την κυρία του σπιτιού. Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, ξεκινάει ένας χείμαρρος ατυχών συμβάντων.

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών 2019
Υποψήφια για έξι Όσκαρ, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, διεθνούς ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 21:30 εκτός Κυριακής 

Δείτε το τρέιλερ



Ο Τίτο και τα πουλιά / Tito and the Birds - Kids Love Cinema 
Κινούμενα σχέδια με ελληνικούς υπότιτλους, άνω των 11 ετών
(Βραζιλία, 2018)
Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Μπιτάρ / Gabriel Bitar, Αντρέ Κατότο / André Catoto, Γκουστάβο Στάινμπεργκ / Gustavo Steinberg
Σενάριο: Eduardo Benaim, Gustavo Steinberg
73’
Ο Τίτο είναι ένα ντροπαλό 10χρονο αγόρι που μένει με τη μαμά του, μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του ερευνητή πατέρα του. Μια ξαφνική επιδημία πλήττει τον πλανήτη, κάνοντας τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν βαριά όταν αισθάνονται φόβο. Ο Τίτο γρήγορα ανακαλύπτει ότι η θεραπεία σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την έρευνα του πατέρα του για το κελάηδημα των πουλιών και μαζί με τους φίλους του ξεκινά έναν αγώνα για να σώσει τον κόσμο και να βρει τον πατέρα του.

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Κυριακή 01/03, 12:00



Ματαρόα. Το ταξίδι συνεχίζεται...
(Ελλάδα, 2019)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ανδρέας Σιαδήμας
Έγχρωμο / ασπρόμαυρο, 84΄
Τον Δεκέμβριο του 1945, 150 Έλληνες φοιτητές επιβιβάζονται στο πλοίο «Ματαρόα» με τελικό προορισμό το Παρίσι. Η δραματική τους έξοδος από τη φλεγόμενη Ελλάδα έμελλε να σημαδέψει με ανεξίτηλο τρόπο τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις της μεταπολεμικής Ευρώπης. Το ταξίδι του «Ματαρόα». Μια ιστορία που εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι σήμερα.
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη έως Τρίτη 17:30



Ηλέκτρα / Ορέστης  - Η Comédie-Française στη μεγάλη οθόνη
του Ευριπίδη 
Σκηνοθεσία: Ivo van Hove.
Με τον θίασο και τους ηθοποιούς της Ακαδημίας της Comédie-Française
Γλώσσα: Γαλλικά. 138΄
Κατά την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο, ο Αγαμέμνονας δολοφονείται από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα και από τον εραστή της Αίγισθο. Επτά χρόνια αργότερα, μετά από μια μακρά εξορία, ο γιος του Αγαμέμνονα Ορέστης επιστρέφει στο Άργος. Με την αδελφή του την Ηλέκτρα, αποφασίζουν να εκδικηθούν τη δολοφονία του πατέρα τους και να εκθρονίσουν τον σφετεριστή που βασιλεύει δίπλα στην Κλυταιμνήστρα. Ωστόσο η νεαρή γυναίκα ωθεί τον αδελφό της να προχωρήσει βαθύτερα στην εκδίκησή τους και να σκοτώσει τη μητέρα τους...
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 01/03, 20.00


  
 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 7,5€
Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€
Φοιτητικό: 6€
Κάρτα ανεργίας: 6€
CineΚάρταF: 4€ - CineΚάρταF Gold: Δωρεάν 
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Γενική είσοδος 4€, CineΚάρταF: 3€, CineΚάρταF Gold: Δωρεάν 
Εισιτήρια είναι διαθέσιμα στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον και την Αποθήκη 1 και ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/
Αξιολογήστε το άρθρο


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

7o Sleepless Movie Marathon
7o Sleepless Movie Marathon

Τρεις εμβληματικές χριστουγεννιάτικες ταινίες στο Θέατρο Αυλαία

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών
Σινέ Αθήναιον: Πρόγραμμα προβολών

Από την Πέμπτη 23 έως την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023


Events
Η ατζέντα της ημέρας

Ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα το βρεις εδώ



© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge