Μαρουλοντολμάδες
Βαθμολογία
9
Σχόλια
8

Μαρουλοντολμάδες



Ενα πιάτο από τη Θεσσαλονίκη γευστικό και διαφορετικό!


ΥΛΙΚΑ

3 μαρούλια (όχι σγουρά)
500 γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμικτο μοσχάρι και χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια πολτοποιημένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλ. τσ. άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
1 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
2 λεμόνια (το χυμό τους)
1 αβγό
λάδι, αλάτι, πιπέρι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μαζί με τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ρύζι, το μαϊντανό, τον άνιθο, το δυόσμο, 1 κουταλιά γλυκού από το χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Πλένουμε τα μαρούλια και παίρνουμε χωριστά ένα- ένα φύλλο και το ζεματάμε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Παίρνουμε ένα φύλλο και βάζουμε 1 κουταλιά από τη γέμιση. Το τυλίγουμε όπως τους ντολμάδες.
Στρώνουμε σε μία κατσαρόλα ή χύτρα 4 φύλλα μαρουλιού και από επάνω βάζουμε τους ντολμάδες μας. Ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και ένα ποτήρι του κρασιού νερό. Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και τους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιούν το ζουμί τους. Τότε τους βγάζουμε σε μία άλλη κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί τους.
Παίρνουμε ένα αβγό και το χτυπάμε σε ένα μπόλ. Ρίχνουμε σιγά- σιγά το χυμό από ένα λεμόνι συνεχίζοντας το χτύπημα. Σιγά- σιγά προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερού από το ζωμό των ντολμάδων και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε τότε το αβγολέμονο στο φαγητό από επάνω και το κουνάμε να πάει παντού.





ΣΧΟΛΙΑ


ΕΙΡΗΝΗ , 30/3/2005 12:38:27 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ.ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΑΛΑΤΑ.


ΜΑΡΙΑ , 4/5/2005 5:12:59 μμ
Βαθμολογία: 9
Δυσκολία: 1
Υλικά: 5
ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ



Βάσω , 14/10/2005 11:13:45 πμ
Βαθμολογία: 9
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
Είναι πολύ νόστιμα επίσης και με σέσκουλα.Όσο για τα μαρούλια, εδώ και 10 χρόνια προτιμώ τα σγουρά με το ίδιο αποτέλεσμα. Ακόμη, μπορείτε να τα ψήσετε στο φούρνο, αφού τα βάλετε σε ταψάκι με λίγο νεράκι ή ζωμό.


ΝΙΚΗ , 3/5/2007 1:23:15 μμ
Βαθμολογία: 9
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ Σ/Κ.ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ


kostas , 22/12/2007 12:57:34 πμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
gia sas me lene kosta ta ftiaxno xronia eimai mageiras,einai pentanostima gia pio entonoteri geysi dokimasteta me arnisio kima einai teleia.


ΖΩΗ , 17/1/2008 4:13:18 μμ
Βαθμολογία: 8
Δυσκολία: 4
Υλικά: 1
ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΣΚΛΗΡΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΤΑ ΖΕΜΑΤΙΣΑ ΛΙΓΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΟΛΙΓΟ ΝΑ ΜΟΥ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΕΡΟ
Ο Μάγειρας λέει..
Είναι μυστικά της κουζίνας που ετοιμάζω μία ενότητα να τα παραθέτω. Αν δεν το ξέρεις όμως δεν μπορείς να το φανταστείς. Το κοτσάνι το αφαιρούμε, όπως το ιδιο κάνουμε και στο λάχανο. Τα σκληρά τα αφαιρούμε. Την επόμενη φορά αφαίρεσε πριν τα ζεματίσεις το κοτσάνι, ζεμάτισέ τα ελάχιστα, και βάλε το νερό που λέει η συνταγή μόνο πρόσεχε σε χαμηλή φωτιά και με καλά κλειστή την κατσαρόλα ή σε χύτρα ταχύτητος αν έχεις. Σε χύτρα αν το κάνεις μόλις ανέβει η βαλβίδα και αρχίσει το μαγείρεμα τότε κλείνεις το μάτι της κουζίνας και το αφήνεις επάνω για 10 λεπτά. Μετά το απομακρύνεις. Αν το κάνεις σε κατσαρόλα βάλε λίγο παραπάνω νεράκι - σε κάθε συνταγή στην κατσαρόλα το κάνουμε αυτό, προσέχουμε το φαί και προσθέτουμε αν χρειάζεται νεράκι. Καλά έπραξες λοιπόν που πρόσθεσες νεράκι.



ΖΩΗ , 21/1/2008 11:15:22 πμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
κ. Αθηνά, Το κοτσάνι φυσικά και το αφαίρεσα. Μέχρι εκεί μπορώ να φανταστώ. Οταν έγραψα κοτσάνι εννοούσα το σκληρό μέρος στη μέση του φύλλου. Αυτό παρέμεινε σκληρό και μετά το βράσιμο.
Μήπως πρέπει να σχίζω το φύλλο και να αφαιρώ και αυτό το μέρος?

Ο Μάγειρας λέει..
Οχι Ζωή. Δεν θα το αφαιρέσεις, μπορείς όμως να το τρυπήσεις πριν το βάλεις στην κατσαρόλα με το νερό, να το τρυπήσεις με το πηρούνι. Αν πάλι συνεχίζει μέχρι επάνω να είναι πολύ χοντρό το κοτσάνι τότε καλύτερα αφαίρεσέ το.



Lilly , 15/4/2008 9:50:23 μμ
Βαθμολογία: 10
Δυσκολία: 1
Υλικά: 1
ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΥΣΤΙΚΑ.ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΔΥΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΔΥΟΣΜΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΚΟΡΝ-ΦΛΑΟΥΡ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΑ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΙ.ΕΤΣΙ ΕΔΕΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΣΑΛΤΣΑ.


Μαρουλοντολμάδες

Δοκιμάσατε αυτή την συνταγή? Σχολιάστε εδώ!

Γράψτε το σχόλιό σας


ONOMA


EMAIL


Βαθμολογήστε τη συνταγή


Πόσο δυσκολευτήκατε να φτιάξετε την συνταγή?


Πόσο δυσκολευτήκατε να βρείτε τα υλικά?


© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge