Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Διάστημα
19/9/2018

Βίκυ Καλογερά, αστροφυσικός

Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στην Έδρα Daniel I. Linzer του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του Weinberg και Διευθύντρια του Διεπιστημονικού Κέντρου Αστροφυσικής CIERA στο Πανεπιστήμιο Northwestern των Η.Π.ΑΗ Βίκυ Καλογερά γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες. Το 1992 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1997 έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα στην Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα. Στη συνέχεια έγινε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το 2001 Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Είναι συνιδρύτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA) και Διακεκριμένη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στην Έδρα Daniel I. Linzer του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών του Weinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στις Η.Π.Α.

Η κ. Καλογερά είναι επικεφαλής αστροφυσικός της Επιστημονικής Κοινοπραξίας LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), των τηλεσκοπίων που πρώτα ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα το 2015. Ως ειδικός στην αστροφυσική των μαύρων οπών και των αστέρων νετρονίων, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων LIGO, η κ. Καλογερά είναι μέλος της συγκεκριμένης Επιστημονικής Κοινοπραξίας για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ το 2018 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α.

Στην έρευνά της γύρω από την αστροφυσική περιλαμβάνονται μέθοδοι από τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη στατιστική και την πληροφορική, καθώς και εκτεταμένη χρήση υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης. Εκτός από τα βαρυτικά κύματα, η κ. Καλογερά μελετά επίσης τον σχηματισμό και την εξέλιξη των αστέρων και των «υπολειμμάτων» τους που ανιχνεύονται ως ακτίνες Γάμμα, ακτίνες Χ και παλλόμενες ουράνιες ραδιοπηγές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε μια ευρεία κλίμακα αστρικών περιβαλλόντων.

Για το ερευνητικό της έργο τιμήθηκε με αρκετά βραβεία, με πιο πρόσφατο το Βραβείο Αστροφυσικής «Ντάνι Χάινεμαν» για το έτος 2018, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία Αστροφυσικής παγκοσμίως.

Το βραβείο απένειμαν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία, εκ μέρους του Ιδρύματος Xάινεμαν, «για τις θεμελιώδεις συνεισφορές της κ. Καλογερά στην προώθηση της κατανόησης της εξέλιξης και κατάληξης των συμπαγών αντικειμένων σε διπλά συστήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρομαγνητική και βαρυτική τους ακτινοβολία».© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge