Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Κόσμος

Οι διαδηλωτές της Σκοτίας θρηνούνΕπιστρέφοντας από τις κινητοποιήσεις κατά των G8 στην Σκοτία συγκλονιστήκαμε από τις τρομερές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου που κόστισαν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Η επίθεση έγινε στο Λονδίνο την πόλη των εκατομμυρίων διαδηλωτών κατά του πολέμου, την πόλη κέντρο του παγκόσμιου αντιπολεμικού κινήματος κατά της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν, την κατεξοχήν πολυφυλετική πόλη της Ευρώπης.

Αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις ακολούθησαν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στο Εδιμβούργο κατά των G8. Εκατοντάδες χιλιάδες με διαδηλώσεις, συναυλίες και πολιορκία του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Γκλένιγκλς απαίτησαν να μπει τέλος στην φτώχεια και τον πόλεμο. Τα αντιπολεμικά συνθήματα ακούστηκαν παντού.

Αυτές οι επιθέσεις έβαλαν στο στόχαστρο τους απλούς εργαζόμενους και φοιτητές και είναι βέβαιο ότι πολλοί από αυτούς αντιτίθονταν στην υποστήριξη του Μπλέρ προς τον Μπούς στην κατοχή και το μακελειό στο Ιράκ.

Σε καμιά περίπτωση οι επιθέσεις αυτές δεν αποτελούν χτυπήματα κατά του ιμπεριαλισμού και των θηριωδιών του, ούτε κατά των οκτώ πλανηταρχών που εξακολούθησαν να συνεδριάζουν ατάραχοι στην Σκοτία. Ενοχος και ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων είναι ο Τόνι Μπλέρ που αντί να αποσύρει τα στρατεύματα του από το Ιράκ απειλεί με μεγαλύτερη εμπλοκή στις μάχες που κλιμακώνονται στο Ιράκ αλλά και το «απελευθερωμένο» εδώ και τριάμισι χρόνια Αφγανιστάν.

Αποτελεί δείγμα αδίστακτης εμπλοκής στα βρόμικα σχέδια του Μπούς και του Μπλέρ σε βάρος του ιρακινού λαού η προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει στην διαθεσιμότητα του Μπλέρ «αντιτρομοκρατική υποστήριξη». Τέτοια μέτρα στρέφονται κατά των ελευθεριών των πολιτών.Στην Μ.Βρετανία ζήσαμε την αυστηρότητα τους στις κινητοποιήσεις της Σκοτίας με την εξωφρενική αστυνόμευση.

Τον δρόμο για να αποτραπούν οι επιθέσεις τον έδειξαν οι ισπανοί διαδηλωτές που «έκαναν τον Αθνάρ ιστορία» με τις μαχητικές διαδηλώσεις μετά τις επιθέσεις στην Μαδρίτη και που οδήγησαν στην αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων από το κατεχόμενο Ιράκ. Και στην Μ.Βρετανία αυτός ο δρόμος είναι η μοναδική λύση.

Με την αλληλεγγύη μας στο αντιπολεμικό κίνημα της Μ.Βρετανίας μπορούμε να αναγκάσουμε και τον Μπλέρ να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα του από το Ιράκ. Ηδη η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο της Μ.Βρετανίας έχει εξαγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαιτώντας να αποχωρήσει ο βρετανικός στρατός μέχρι τα Χριστούγεννα, όπου και λήγει η εντολή του ΟΗΕ για επέμβαση στο Ιράκ.

Ο μόνος τρόπος να μηδενίσουμε πιθανότητες τέτοιων επιθέσεων και στην Αθήνα δεν «οι κόκκινοι συναγερμοί» του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ.Βουλγαράκη αλλά να σταματήσει κάθε συμμετοχή στην κατοχή του Ιράκ με την εκπαίδευση της ιρακινής κατοχικής αστυνομία, την δημιουργία κέντρου ναυτικής υποστήριξης των εκστρατειών του Μπούς στην Μ.Ανατολή. Οι εργαζόμενοι ζητάνε ειρήνη, δουλιά και συντάξεις και όχι πολεμοκάπηλες εμπλοκές στο πλευρό του Μπούς και του Μπλέρ.

Ένοχοι για τα αθώα θύματα στο Λονδίνο είναι οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου που βρέθηκαν αυτές τις μέρες να πολιορκούνται στην Σκοτία. Είναι οι πραγματικοί εγκληματίες πολέμου που χρεώνονται και τους νέους νεκρούς του Λονδίνου πλάι στις 100.000 νεκρούς του Ιράκ. Ας μην τους αφήσουμε πιά να υποκρίνονται τους σωτήρες των φτωχών της Αφρικής αυτοί που σκόρπισαν το θάνατο με τον πολεμοκάπηλο κατήφορο τους!

Πέτρος Κωνσταντίνου, εκ μέρους της αποστολής της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ 2001 και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο στο Εδιμβούργο.

Petros Constantinou
Campaign GENOA 2001-Greece
Athens
00306932828964

© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge