Μόνιμα άρθρα στο goTHESS
Ελλάδα
6/7/2002

Προεδρική Φρουρά



Στην καρδιά της Αθήνας και λίγα μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο εδρεύει ένα από τα επίλεκτα σώματα του στρατού ξηράς , η Προεδρική Φρουρά.

Η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε το 1868, με σκοπό αρχικά τη διατήρηση και προβολή της εθνικής μας παράδοσης. Από τότε έως σήμερα, η Προεδρική Φρουρά έχει "βαπτισθεί" με διάφορα ονόματα όπως 'Αγημα, Ανακτορική Φρουρά, Φρουρά Σημαίας, Φρουρά του Μνημείου (αναφέρεται στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη), Βασιλική Φρουρά. Το όνομα Προεδρική Φρουρά το απόκτησε το 1974 και παραμένει έως σήμερα.

Η Προεδρική Φρουρά στεγάζεται σε ένα σύγχρονο από όλες τις απόψεις αλλά και ανέσεις στρατόπεδο. Η ονομασία του στρατοπέδου είναι επίσημα "Στρατόπεδο Γεωργίου Τζαβέλα" και αποτελεί μια μικρή αυτοτελή κοινωνική οργάνωση αφού μέσα σε αυτό εκτός από τους εύζωνες που υπηρετούν , υπάρχει και πολιτικό προσωπικό το οποίο αναλαμβάνει την σίτιση του προσωπικού, καθώς επίσης και την συντήρηση των στολών που ενδύουν τους τσολιάδες κατά την υπηρεσία τους.

Αποστολή της Προεδρικής Φρουράς είναι η τιμητική φρούρηση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη αλλά και στο Προεδρικό Μέγαρο όπου στεγάζεται συνήθως ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επίσης, το παρόν δίνει η Προεδρική Φρουρά στις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο , ενώ ακόμη αποδίδει τιμές σε αρχηγούς Κρατών. Κάθε Κυριακή και αργία , η Προεδρική Φρουρά αναλαμβάνει την τιμητική έπαρση της σημαίας και για τον λόγο αυτό άγημα μεταφέρεται στην Ακρόπολη.

Η ενδυμασία του εύζωνα.
Κυρίαρχο στοιχείο συνδεδεμένο άρρηκτα με εθνικούς αγώνες και ηρωικές μάχες αποτελεί το τσαρούχι του εύζωνα. Κάθε τσαρούχι αποτελείται από 60 - 120 καρφιά στην σόλα του , ενώ είναι κατασκευασμένα από δέρμα και ξύλο. Το δε βάρος τους είναι αρκετά μεγάλο.
Περισκελίδα, είναι το σορτσάκι που φορούν οι εύζωνες χρώματος μπλε. Περικνημίδες, ονομάζονται οι χοντρές λευκές κάλτσες. H επίσημη λευκή φουστανέλα αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κομμάτια τα οποία συρράφονται κατά το ντύσιμο του τσολιά. Κάθε κομμάτι έχει 200 δίπλες, δηλαδή στο σύνολο 400 που συμβολίζουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων από τους Τούρκους. Υποδίτης, είναι το λευκό πουκάμισο που φορούν οι τσολιάδες κάτω από τη Φέρμελη, το γιλέκο του εύζωνα. Φάριο, είναι το καπέλο του τσολιά και έχει χρώμα σκούρο κόκκινο.

H υπηρεσία που αναλαμβάνει ο εύζωνας μπορεί να είναι είτε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, είτε στο Προεδρικό Μέγαρο ή ακόμη και στην είσοδο του στρατοπέδου όπου στεγάζεται η Φρουρά. Κάθε σκοπιά διαρκεί μία ώρα και περιλαμβάνει κατά την διάρκειά της βήματα τα οποία γίνονται σε ακριβείς χρόνους και είναι απόλυτα συγκεκριμένα. Τα δε βήματα που γίνονται στις σκοπιές του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και στο Προεδρικό Μέγαρο απαιτούν άψογο συντονισμό καθώς οι σκοπιές αυτές φυλάσσονται από δύο εύζωνες τη φορά οι οποίοι πρέπει να συγχρονίζονται απόλυτα.

Βήματα γίνονται δύο φορές στην μία ώρα και διαρκούν περίπου 20 λεπτά , ενώ στο υπόλοιπο της ώρας οι εύζωνες στέκονται εντελώς ακίνητοι στις σκοπιές τους. Η αλλαγή της φρουράς πραγματοποιείται κάθε ώρα από άλλο ζευγάρι ευζώνων το οποίο συνοδεύει ο Δεκανέας Αλλαγής. Ο Δεκανέας Αλλαγής αναλαμβάνει τον συντονισμό και τα παραγγέλματα κατά την διάρκεια της αλλαγής της φρουράς.

Ακόμη, στις σκοπιές υπάρχουν στρατιώτες με στολή εξόδου που αναλαμβάνουν τον έλεγχο του χώρου όπου βρίσκονται οι σκοπιές των τσολιάδων αλλά και την απροβλημάτιστη πραγματοποίηση της βάρδιας από ενοχλητικούς ή και περίεργους επισκέπτες και περαστικούς.

Η εκπαίδευση των ευζώνων είναι μια ιδιαίτερα σκληρή διαδικασία. Δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι και αλλιώς καθώς η Προεδρική Φρουρά αποτελεί την βιτρίνα του ελληνικού στρατού και απαιτεί άψογες διαδικασίες σε όλους τους τομείς.





© 2001-2023 goTHESS.gr
Το goTHESS.gr είναι Οδηγός Πόλης Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα καλύπτει και τα σημαντικότερα ειδησεογραφικά θέματα της ελληνικής επικαιρότητας
facebook twiter
DigitalOcean Referral Badge